Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν το χρυσό των Σκυθών από μουσείο της Μελιτόπολης - Παγκόσμια θλίψη (βίντεο)

απέσπασαν «χρυσά αντικείμενα της αυτοκρατορίας των Σκυθών» .

Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει οι ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου και αργότερα τον άφησαν ελεύθερο,  δήλωσε στη διάρκεια τηλεμαραθώνιου ότι «τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών», χρησιμοποιώντας τον όρο του Τόλκιν, με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους Ρώσους εισβολείς. «Δεν ξέρουμε πού τον πήγαν», είπε.

Οι New York Times μετέδωσαν ότι σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραχίμοβα, εργάτες του μουσείου είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα υπόγειο, κι ότι μετά την απαγωγή της και την ανάκρισή της από Ρώσους στρατιώτες επί ώρες τον Μάρτιο, έφυγε για να μεταβεί σε περιοχή ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Oι Ρώσοι στρατιώτες λεηλάτησαν το χρυσό των Σκυθών, ενώ κρατούσαν το προσωπικό του μουσείου υπό την απειλή όπλων.

Ένας αξιωματούχος με ποδιά εργαστηρίου οδήγησε μια ομάδα στρατευμάτων με πολυβόλα στο Μουσείο Τοπικής Παράδοσης στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία, την Παρασκευή σύμφωνα με την Daily Mail.

Αφού επιθεώρησαν χιλιάδες από τους πολυτιμότερους θησαυρούς του μουσείου με προστατευτικά γάντια και τσιμπιδάκια, οι Ρώσοι πήραν μαζί τους 198.

Πιστεύεται ότι ο Πούτιν θα "μεταφέρει" τους θησαυρούς των Σκυθών στην Κριμαία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς της περιοχής με τη Ρωσία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την κυριότητα άλλων τεχνουργημάτων του πολιτισμού των Σκυθών, που φιλοξενούνται στην Ολλανδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ