Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου: Με σπουδές στην Οξφόρδη & το Στάνφορντ - O γάμος με την αριστοκράτισσα Ματθίλδη & τα 4 παιδιά

Είναι ο Βασιλιάς των Βέλγων από τις 21 Ιουλίου 2013.

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από τις 2 έως τις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Αθήνα ξεκινά τη Δευτέρα 2 Μαΐου, στις 15:00, με την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως, στις 15:10, με την επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

 

 

 

monarchie.be

monarchie.be

Στις 15:20 η ακολουθεί τελετή παρασημοφόρησης του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Ματθίλδης του Βελγίου, καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και αμέσως μετά, στις 15:40, κατ' ιδίαν συνάντηση του βασιλιά και της βασίλισσας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον κύριο Παύλο Κοτσώνη.

Στη συνέχεια, στις 16:05, ο βασιλιάς και η βασίλισσα των Βέλγων θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Family photo

monarchie.be

monarchie.be

Θα ακολουθήσουν, στις 16:20, διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στις 16:50 η βασίλισσα Ματθίλδη θα μεταβεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου θα έχει, στις 17:15, συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 20:00, προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου.

 

 

 

 

 

 

Την Τρίτη 3 Μαΐου, στις 08:45, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του βασιλιά και της βασίλισσας των Βέλγων στο Κέντρο Υποδοχής «Αντάμα» και στις 10:30 είναι προγραμματισμένη επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Αμέσως μετά, στις 11:20, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου θα συμμετάσχει σε ακαδημαϊκή συνάντηση στο ξενοδοχείο «Grecotel Cape Sounio» και στις 14:00 θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού.

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:00, θα λάβει χώρα εκδήλωση που διοργανώνεται από τον βασιλιά και τη βασίλισσα του Βελγίου προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του κυρίου Παύλου Κοτσώνη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 10:00, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου θα ξεναγηθούν στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας.

Ποιος είναι όμως ο Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου; Tι ξέρουμε για αυτόν;

Ο Φίλιππος είναι ο Βασιλιάς των Βέλγων από τις 21 Ιουλίου 2013. Είναι το μεγαλύτερο παιδί του Βασιλιά Αλβέρτου Β΄ και της Βασίλισσας Πάολας.

 

 

 

 

Είναι παντρεμένος με τη Ματθίλδη ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Το πρώτο παιδί του Βασιλιά Φίλιππου, η Πριγκίπισσα Ελισάβετ (γενν. 25 Οκτωβρίου 2001) , είναι πρώτη στη γραμμή διαδοχής το βελγικού θρόνου. Επίσης έχει τους: 

  • Γαβριήλ γενν. 20 Αυγούστου 2003, πρίγκιπας του Βελγίου.
  • Εμμανουήλ γενν. 4 Οκτωβρίου 2005, πρίγκιπας του Βελγίου.
  • Ελεονώρα γενν. 16 Απριλίου 2008.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1960 στις Βρυξέλλες. Ανάδοχοι στη βάπτισή του ήταν ο παππούς του Βασιλιάς Λεοπόλδος Γ΄ και η γιαγιά του Λουίζα Γκαζέλι.

Τα έτη 1978-1981 ο Φίλιππος φοιτούσε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, στην οποία στις 26 Σεπτεμβρίου 1980 ορκίστηκε ως ανθυπολοχαγός. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με μάστερ στις πολιτικές επιστήμες.

Έπειτα υπηρέτησε ξανά στις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου ως αλεξιπτωτιστής και καταδρομέας. Το 1989 παρευρέθηκε σε μια σειρά από ειδικές συνεδριάσεις στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ανώτερης Άμυνας. Τον ίδιο χρόνο ανήλθε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Στις 25 Μαρτίου 2001 απέκτησε το βαθμό του υποστράτηγου στο Βελγικό Στρατό Ξηράς, του υποπτέραρχου στη Βελγική Πολεμική Αεροπορία και του υποναυάρχου στο Βελγικό Πολεμικό Ναυτικό.

 

 

 

 

Άνοδος στο θρόνο

Ο πατέρας του Φίλιππου, Βασιλιάς Αλβέρτος Β΄ ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου 2013 ότι θα παραιτηθεί υπέρ του γιου του στις 21 του ίδιου μήνα, για λόγους υγείας.

Έτσι, στις 21 Ιουλίου, μία ώρα σχεδόν μετά την παραίτηση του Αλβέρτου, ορκίστηκε ο Φίλιππος ως Βασιλιάς των Βέλγων. Την ίδια στιγμή η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, κόρη του Φίλιππου, έγινε διάδοχος του θρόνου της χώρας. 

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

O γάμος με την βασίλισσα Ματθίλδη

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1999 στον Καθεδρικό Ναό των Βρυξελλών και ο γάμος τους αποτέλεσε το γεγονός της δεκαετίας για το Βέλγιο.

Ο Φίλιππος, που δεν είχε ακόμη στεφθεί βασιλιά τότε, αλλά είχε τον τίτλο του Δούκα της Brabant, φόρεσε την ημέρα του γάμου του την στολή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας του, ενώ η 26χρονη τότε Mathilde, έλαμπε μέσα στο κομψό νυφικό του σχεδιαστή Edouard Vermeulen.

Photo: @eugeniagaravani/ instagram

Περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να παρακολουθήσουν τον βασιλικό γάμο - οι αρχές περίμεναν ότι θα έφταναν τους 200.000 αλλά εκτιμάται πως ο κρύος καιρός ήταν εκείνος που σταμάτησε πολλούς εξ' αυτών- , ενώ ο γάμος είχε προκαλέσει πολύ θετικά συναισθήματα στους Βέλγους, που προσδοκούσαν ότι θα έφερνε στη χώρα μεγαλύτερη ενότητα.

 

 

 

 

Ο Φίλιππος ανέβηκε τελικά στον θρόνο του Βελγίου στις 21 Ιουλίου του 2013, με την Ματθίλδη να "στέφεται" βασίλισσα στο πλευρό του. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ