Κριστίν Λαγκάρντ: Η επόμενη πρωθυπουργός της Γαλλίας; Tα 3/4 των Γάλλων θα ήθελαν γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να ορίσει μια γυναίκα πρωθυπουργό...

Η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι η επόμενη Πρωθυπουργός της Γαλλίας; 

Ένα είναι βέβαιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν προτιμά να θέσει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης μία γυναίκα. Ωστόσο θα ήταν ασφαλές να χάσει η Γαλλία την αξιωματούχο και τη δύναμη της από την ΕΚΤ;

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να αφήσει την θέση στις υπόλοιπες επιλογές του Γάλλου Προέδρου. 

Tα 3/4 των Γάλλων θα ήθελαν γυναίκα Πρωθυπουργό

Να σημειώσουμε πως η  πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν η Édith Cresson , στην οποία ο Φρανσουά Μιτεράν είχε αναθέσει το ανώτατο αξίωμα στην κυβέρνηση το 1991, μετά από δυόμισι χρόνια ως Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στην ιστορία των Γάλλων Πρωθυπουργών, κατέχει ένα περίεργο ρεκόρ. Η πολιτικός κράτησε τη θέση της μόνο για δέκα μήνες και δεκαεπτά ημέρες.

Έκτοτε δεν έχει ψηφιστεί άλλη γυναίκα. Αυτή είναι όμως και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Γάλλων, όπως αποκάλυψε δημοσκόπηση του Ifop όπως αποκαλύπτει το .lepoint.fr

Στην ερώτηση «Θέλετε ο πρόεδρος να ορίσει γυναίκα πρωθυπουργό;». Το 74% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, δηλαδή τα 3/4 από αυτούς.

Αυτή την επιθυμία έχει εκφράσει το 76% των ερωτηθέντων γυναικών, το 72% των ανδρών, το 77% των νεότερων (ηλικιών 18-24 ετών) και το 75% των μεγαλύτερων (από 65 ετών και άνω). 

Δείτε εδώ την δημοσκόπηση

Οι επιλογές του Μακρόν

Κριστίν Λαγκάρντ

Instagram - christinelagarde

Η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ  είναι Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο παρελθόν διετέλεσε, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου, Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας (από το 2007 ως τις 29 Ιουνίου 2011), υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Η Λαγκάρντ έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών σε οικονομία-μέλος των G8.

Συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Ελιζαμπέτ Μπορν

EPA/ΑΠΕ

Νυν υπουργός Εργασίας.  Η Μπορν προέρχεται από την αριστερά και έχει συνεργαστεί με τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς Λιονέλ Ζοσπέν και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Επί Μακρόν, θήτευσε αρχικά ως υπουργός Μεταφορών και στη συνέχεια ως υπουργός Εργασίας και τα κατάφερε, αφού πέρασε τόσο τη μεταρρύθμιση για τα τρένα όσο και τη μεταρρύθμιση για το ταμείο ανεργίας.

 Nathalie Kosciusko-Morizet

EPA/ΑΠΕ

 Προέρχεται επίσης από τη δεξιά, ήταν υπουργός Οικολογίας του Νικολά Σαρκοζί. Η πρώην υπουργός ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και τέσσερα χρόνια όπου εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία Antin αναφέρει το rtl.fr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ