5 τρόποι να χαλαρώσεις και ταυτόχρονα να γίνεις πιο έξυπνος - Μήπως να μάθεις μια νέα γλώσσα;

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις συνήθειες!

Στην ταραχώδη καθημερινή μας ζωή, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να ξαναγεμίσουμε τις ψυχικές και σωματικές μας μπαταρίες.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να κάνουμε μερικές δραστηριότητες που μας βοηθούν να ακονίσουμε το μυαλό μας. Τα χόμπι που διεγείρουν το μυαλό μας, μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο να χαλαρώσουμε, αλλά και να γίνουμε πιο έξυπνοι, σοφότεροι και πιο ανθεκτικοί στη διαδικασία της γήρανσης τους εγκεφάλου.

Ακολουθούν τρόποι που μπορείς να χαλαρώσεις και να γίνεις πιο έξυπνος ταυτόχρονα.

  1. Διάβασμα.

Είτε αγαπάς να διαβάζεις τα παλιά κλασικά κόμικ είτε μια εφημερίδα ή ένα μυθιστόρημα, βοηθάς σίγουρα το μυαλό σου. Έρευνες έδειξαν ότι η ανάγνωση αυξάνει πράγματι, τη λειτουργία του εγκεφάλου. Διεγείρει την ανάπτυξη νέων νευρικών οδών, καθώς απορροφούμε νέες πληροφορίες, εξασκεί εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επίλυση προβλημάτων και μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Βελτιώνει επίσης τη μνήμη, χρησιμοποιεί προηγούμενες γνώσεις, άρα και περισσότερες νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου και ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη φαντασία.

Ορισμένες έρευνες μάλιστα, καταδεικνύουν την ταχεία ανάγνωση, ως μέθοδο για την αύξηση αυτών των συνάψεων του εγκεφάλου, δηλαδή των ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου. Κοινώς γινόμαστε πιο έξυπνοι.

  1. Μάθε να παίζεις ένα μουσικό όργανο.

Νευροεπιστήμονες διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τα οφέλη της μουσικής στη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τη διαδοχική επεξεργασία πληροφοριών. Το να παίζεις ένα μουσικό όργανο, αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου και δημιουργεί νευρικές συνάψεις μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μουσική εκπαίδευση από μικρή ηλικία, επιτρέπει στους μαθητές να είναι καλύτεροι τόσο στην επίλυση εξισώσεων, όσο και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Το να παίζεις ένα όργανο, διασφαλίζει ότι και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου συνεργάζονται πολύ καλύτερα. Παράλληλα, οι ερευνητές μάς λένε ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ως ενήλικας, μπορεί να επιφέρει τα ίδια ωφέλη, όπως συμβαίνει στα παιδιά.

  1. Άσκηση σε τακτική βάση.

Όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα του να γυμναζόμαστε. Μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερη ψυχολογία, φυσική κατάσταση και να κρατήσουμε το σώμα μας νέο.

Εκτός αυτών όμως, η άσκηση οδηγεί στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης στον οργανισμό μας, η οποία είναι υπεύθυνη τόσο για την καλύτερη μνήμη, όσο και για την καλύτερη συγκέντρωση. Καθώς το αίμα ταξιδεύει στον εγκέφαλο, τα κύτταρα απορροφούν αυτήν την πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι πνευματικές μας ικανότητες αναφέρει το tsemperlidou.

  1. Μάθε μια νέα γλώσσα.

Πολλές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται καθώς λαμβάνουμε έναν ήχο, τον επεξεργαζόμαστε, του δίνουμε νόημα και στη συνέχεια ανταποκρινόμαστε σε αυτόν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει κι όταν ακούμε κάποιον να μιλάει μια ξένη γλώσσα. Μάλιστα, οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχει αποδειχθεί σε έρευνες, ότι έχουν περισσότερη φαιά ουσία. Μπορούν να επικεντρωθούν σε περισσότερες από μία εργασίες κάθε φορά, επειδή τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λογική, τον προγραμματισμό και τη μνήμη είναι πιο ανεπτυγμένα. Συνεπώς, η εκμάθηση μιας γλώσσας σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας, έχει την ίδια δυναμική επίδραση στον εγκέφαλο, καθιστώντας τον πιο έξυπνο.

  1. Παζλ και παιχνίδια.

Όσο περισσότερες πληροφορίες βάζουμε στον εγκέφαλό μας, τόσο περισσότερες λειτουργίες πρέπει να εκτελέσει. Κι όσο περισσότερο εξασκούμε τον εγκέφαλό μας, τόσο πιο καλά λειτουργεί. Όπως είπαμε και προηγουμένως, δημιουργούνται συνεχώς νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, κάθε φορά που λαμβάνουμε πληροφορίες, μπαίνουμε σε κάποια σκέψη και αναγκάζουμε τον εαυτό μας να θυμάται πράγματα. Τα σταυρόλεξα, το sodoku και τα στρατηγικά παιχνίδια όπως το σκάκι, αναγκάζουν τον εγκέφαλό μας να λάβει νέες πληροφορίες και να δημιουργήσει νέες συνάψεις, άρα γινόμαστε πιο έξυπνοι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ