Άκης Πετρετζίκης: Κοκορέτσι στη σούβλα - ο καλύτερος μεζές για την Κυριακή του Πάσχα (βίντεο)

Η μαρινάδα θα απογειώσει την γεύση του!

Συστατικά

  • 2 1/2 κιλά συκωταριά
  • 1 κιλό μπόλια, προαιρετικά
  • 3 κιλά εντεράκια
  • 100 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. αλάτι

Για τη μαρινάδα

  • 5-6 κλ. δεντρολίβανο
  • 30 γρ. αλάτι
  • 5-6 γρ. πιπέρι
  • 1-4 σκ. σκόρδο
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σύνθεση

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Αρχικά χρειάζεται να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα. Κάνουμε έναν κόμπο στη μία άκρη και με ένα καλαμάκι πιέζουμε ακριβώς κάτω από τον κόμπο. Με αυτόν τον τρόπο γυρνάμε την εξωτερική πλευρά του εντέρου προς τα μέσα και την εσωτερική πλευρά προς τα έξω.
  • Κόβουμε τους κόμπους, αφαιρούμε το καλαμάκι, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, 1 κ.σ. αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τη συκωταριά σε κάθε όργανο ξεχωριστά και τα κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το ξύσμα από τα λεμόνια, το ελαιόλαδο και χτυπάμε να γίνει μια πάστα. Βάζουμε την πάστα στο μπολ με τη συκωταριά, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Περνάμε από τη σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια από τη συκωταριά. Ιδανικά ξεκινάμε με την καρδιά γιατί είναι πιο σκληρή και θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το κοκορέτσι μας.
  • Προαιρετικά τυλίγουμε με τη μπόλια.
  • Δένουμε την άκρη από το έντερο πάνω στη σούβλα και τυλίγουμε 3-4 λωρίδες κάθετα για να μην μπουν τα έντερα ανάμεσα στα κομμάτια της συκωταριάς.
  • Τυλίγουμε τα υπόλοιπα έντερα κατά μήκος της σούβλας μέχρι να καλυφθεί όλη η συκωταριά και τελειώσουν τα έντερα.
  • Απλώνουμε αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και ακουμπάμε το κοκορέτσι.  Βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι δεντρολίβανο και τυλίγουμε καλά.
  • Ψήνουμε για 2 ½ ώρες σκεπασμένο, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή σχάρα.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ