Αντώνης Συκάρης - τραγική ειρωνεία: Οι δύο Έλληνες ορειβάτες που τίμησε πριν «φύγει» - πέθαναν & αυτοί στα Ιμαλάια (φωτό)

Η ανάρτηση - αφιέρωση που είχε κάνει λίγο πριν τον χαμό του

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 60 ετών, αφησε ο Αντώνης Συκάρης όταν κατέβαινε από το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Περίπου σε ύψος 7.400 μέτρων, ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και τελικά υπέκυψε.

Ο Σύκαρης, ο οποίος είχε τεράστια πείρα, έφθασε στις 11/4 στην κορυφή του βουνού ύψους 8.167μ. και μάλιστα μέσω των social media, είχε γνωστοποιήσει την επιτυχία του. 

Στο post του αφιέρωσε το κατόρθωμά του στους δύο Έλληνες ορειβάτες Νίκο Παπανδρέου και Μπάμπη Τσουπρά, που έχασαν τη ζωή τους, επίσης στα Ιμαλάια, αλλά και τον 21χρονο αναρριχητή και σκιέρ Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο, που άφησε την τελευταία του πνοή, πριν από λίγους μήνες στα Τζουμέρκα.

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, ώρα Νεπάλ 12:50, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο» είχε γράψει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση.

Ποιοι ήταν οι δύο Έλληνες ορειβάτες που έχασαν τη ζωή τους στα Ιμαλάια

Νίκος Παπανδρέου

Ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) και πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους έχασε τη ζωή του την Πρωτομαγιά του 1998 στις κορυφές των Ιμαλαΐων. 

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γράψει τότε «Τα Νέα», ο 44χρονος πεπειραμένος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων.

Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε. Παρότι για την ανεύρεση του Έλληνα ορειβάτη χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, ο εντοπισμός του στάθηκε αδύνατος.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι αρχηγός της συγκεκριμένης αποστολής ήταν ο Αντώνης Συκάρης με τον ίδιο να δηλώνει τότε στην εφημερίδα:  «Ήταν μια μοιραία στιγμή. Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα.

Βρισκόμασταν λίγο πριν από την κορυφή. Εγώ, ο Αλέξανδρος Βουγιουκλού, ο Κώστας Ρουτζιάς και ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, βρισκόμασταν στο"καμπ 1", σε υψόμετρο 5.800. Η άλλη ομάδα, με  τον Νίκο Παπανδρέου, προπορευόταν, βρισκόταν στο "καμπ 3", σε 7.200 μέτρα.

Ο Νίκος ήθελε πάραπολύ να φτάσει στην κορυφή. Ήταν αποφασισμένος και ευδιάθετος. Ήθελε να χαρίσει αυτή την επιτυχία στη γυναίκα του και στα δύο του παιδιά.Χάσαμε έναν χρυσό άνθρωπο και έναν λαμπρό ορειβάτη».

Μπάμπης Τσουπράς 

Ο Μπάμπης Τσουπράς σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 σε ηλικία 36 ετών λίγο μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι. Ο 36χρονος ορειβάτης, σύμφωνα με τα όσα είχαν γράψει τότε «Τα Νέα» έφθασε στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα. Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν.

Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του άτυχου ορειβάτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ