Ο “αρυτίδωτοs” κύριος Τσομώκος & οι «ατσαλάκωτοι» στο δικό του «Νταβός των Δελφών» - Πως ένας Συμεών έφερε την άνοιξη & εκατοντάδες κουστουμάτους sur mesure

Οι Δελφοί για πέντε μέρες μετατράπηκαν στο Νταβός της Ελλάδας...

Χωρίς υπερβολή και τηρουμένων κάποιον αναλογιών οι Δελφοί για πέντε μέρες μετατράπηκαν στο Νταβός της Ελλάδας, μάλιστα σε μία πόλη σύμβολο και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονoμιάς κάτω που ένα ήλιο τόσο λαμπερό και έναν ουρανό τόσο μπλέ, που νόμιζες ότι ήταν ψεύτικος.

Και τι ιστορία να έχει το καημένο, το παγωμένο Νταβός, το χωριουδάκι της Ελβετίας μπροστά στον ομφαλό της γης;

Χωρίς καμία διάθεση ωραιοποιήσεων η προσκόλλησης στο αρχαίο ελληνικό θαύμα, το ακριβώς αντίθετο.

Όταν όμως διαβάζεις ότι το Νταβός ήταν απλά ένα θέρετρο για σκι και πριν απ’ αυτό μετώκησαν κάποιοι Γερμανοί βαρώνοι …… Πώς να βάλεις δίπλα του τους Δελφούς , την παγκόσμια ιστορία και την γεωπολιτική σημασία του για τον αρχαίο κόσμο;

Ενας σύγχρονος ,χαρισματικός ,ικανότατος Έλληνας, ο Συμεών Τσομώκος – άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την επόμενη post pandemic ημέρα αλλά το σπουδαιότερο πέτυχε ενα εκπληκτικό rebranding ενός αρχαιολογικού χώρου -συμβόλου στην σύγχρονη εκδοχή του.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο είχα την τύχη να συμμετάσχω έστω για λίγο ως moderator είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σκέφτηκα αφήνοντας το πίσω μου και οδηγώντας στο δρόμο προς την Αράχωβα ότι νιώθω την ανάγκη να γράψω κάτι για το πρόσωπο κλειδί τον …. «αρυτίδωτο» κύριο Συμεών Τσομώκο.

Μάλιστα οποία σύμπτωση, από τη μία πλευρά την ώρα που τα σκεφτόμουν ήταν η ταβέρνα Ομφαλός και από την άλλη στην ευθεία μπροστά μου μία ακόμη limo άφηνε την …. σκόνη της και χανόταν στο δρόμο.

Ενας ακόμα μέγας και πολύς, σκέφθηκα από τους 800 και πλέον προσωπικότητες που πείθονται να έρθουν προσθέτοντας prestige * σε αυτή την παγκόσμια συνάντηση των ισχυρών της πολιτικής ,της οικονομίας, της ναυτιλίας, του τραπεζικού κόσμου, των funds, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, της επιστήμης, της σκέψης, των τεχνών, του πολιτισμού ακόμη και της φιλοσοφίας όπως άλλωστε θα ταίριαζε στον ιερό χώρο του μαντείου των Δελφών.

Γιατί χαρακτηρίζω “αρυτίδωτο” τον Συμεών Τσομώκο; καταρχάς γιατί όντας το «κεφάλι» ενος πολυδαίδαλου megaevent , παραμένει cool και το πρόσωπο του ήρεμο, αψεγάδιαστο, με λάμψη .

Εντελώς φευγαλέα η συνάντηση μας στην είσοδο του ξενοδοχείου Αμαλία, που γνώρισε αυτές τις μέρες μεγάλες δόξες, τη στιγμή που υποδεχόταν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Μπράβο Συμεών», πρόλαβα να του πω κι εκείνος σεμνά -ταπεινά αποκρίθηκε :….«όλα καλά Ειρήνη μου»

Όταν ο άνθρωπος είναι θετικός και κυρίως πολυεργαλείο νέας τεχνολογίας με την αυτοπεποίθηση ότι αυτή η λαοθάλασσα των συνέδρων , ων ουκ εστι αριθμός logistics, δουλεύουν με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού(:να η Ελβετία πάλι) ,τότε παραμένεις αρυτίδωτος και φρεσκαδούρα.

Η δημιουργικότητα του, το ευλογημένο μυαλό του, τον καθιστά έναν άνθρωπο που με ψυχραιμία και τεράστια guts μπορεί και κάνει τους Δελφούς ξανά κέντρο της γης.

Δεν θα επαναλάβω το τετριμμένο οτι δήθεν ένας Συμεών Τσομώκος ή 10 σαν αυτόν , θα μπορούσαν πραγματικά να αλλάξουν τον ρου της Ελλάδας γιατί ίσως και να τον προσβάλλω τον άνθρωπο ή να τον βγάζω από τον δικό του ρου, από το δικό του , πως το λέμε να δεις, α ναι, αφήγημα για την ζωή και την προσφορά του στην Ελλάδα.

eurokinissi

Δεν είμαι κανένα κοριτσάκι που τώρα βγήκα στην αγορά για να εντυπωσιάζομαι εύκολα. Eχω συμμετάσχει σε παγκόσμια fora, έχω ταξιδέψει σε άπειρες συναντήσεις ισχυρών αλλά στην Ελλάδα δεν έχω ξαναδεί παρόμοια σύναξη. 

Παραδέχομαι ότι εκτός της ουσίας αυτών των άριστων από κάθε τομέα που κατέκλυσαν τους γραφικούς δρόμους των Δελφών, αισθάνθηκα επιτέλους και έναν αέρα ελευθερίας ,μιας πολυπόθητης κανονικότητας ,αντικρίζοντας γεμάτα εστιατόρια , ταβέρνες , καφετέριες , με ανθρώπους χαμογελαστούς που απολάμβαναν ο ένας την παρέα του άλλου.

Εικόνες άλλοτε συνηθισμένες μετά την πανδημία η εξαιτίας της, εντελώς σπάνιες. Άπειροι αλλά άπειροι ιδιωτικοί φρουροί, bodyguards και καλοντυμένοι οδηγοί ,είχε η ατμόσφαιρα λίγο απο Μονακό, την εποχή της Formula 1 ;

Και φυσικά οι σύνεδροι, οι ομιλητές τουτέστιν άντρες με κουστούμια, κουστούμια, κουστούμια …..

Εκπρόσωποι πολυεθνικών, μεγαλοτραπεζίτες, Εφοπλιστές,πρώην η νυν πρωθυπουργοί και πρόεδροι δημοκρατίας,επικεφαλής funds , επενδυτές σημαίνοντες νομικοί , έγκριτοι δημοσιογράφοι, Καθηγητές πανεπιστημίων επιφανείς επιστήμονες, επιχειρηματίες , αξιωματούχοι της Commission και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Καλλιτέχνες .

Τόσα πολλά κουστούμια είχα αρκετά χρόνια να δω και για να βάλω μία πινελιά τέχνης σ’ αυτή την εικόνα ,θα έλεγα ότι ζωντάνευαν μπροστά μου , τα ανθρωπάκια του Γαΐτη.

Ομολογώ πως οι γυναίκες είμαστε πολύ λιγότερες ίσως γιατί παραμένουμε η μειοψηφία της οποιασδήποτε εξουσίας ωστόσο ήταν αρκετές εκεί 15-20% μας έκοψα.

Οι Δελφοί, εκεί θέλω να καταλήξω, ευκολότατα θα μπορούσε να γίνουν Νταβός.

Ε, λίγο να ξανά ασφαλτοστρώσουμε τους δρόμους, λίγο να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία που παραμένουν στα στα 70s και στα 80s (:ναί ναι ) Και τους απογείωσαμε τους Δελφούς. Το φαγητό είναι πολύ καλό και οι άνθρωποι εξυπηρετικοί σε όλες τις υπηρεσίες. Όσο για τη στρατιά των βοηθών του Mr Delphi μοιάζουν με καλοκουρδισμένο application .

Xρειάζεται να πω πολλά; να παραθέσω πολλά επιχειρήματα γιατί υπερτερεί απο οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη για την ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης , της παρουσίασης επενδυτικών πρωτοβουλιών , της δικτύωσης των κατάλληλων ανθρώπων που θα συνέβαλαν σε ένα καλύτερο αύριο σε αυτό το απαραίτητο παρά ποτέ Fusion Ιδεών για να γραφτούν οι σελίδες ενός νέου κόσμου, πιο δίκαιου, ενός κόσμου χωρίς άρχοντες που μετεξελίσσονται σε δικτάτορες, μιας παγκοσμιοποίησης που δεν θα επιτρέπει σε ολιγάρχες να κωφεύουν όταν ο αρχηγός τους δίνει εντολές για να χύνεται αίμα και να επαναλαμβάνονται οι θηριωδίες που είχαν κάπου ξεχαστεί στα κείμενα της ιστορίας .

Ηταν αυτό το αίμα που οδήγησε το 1952 στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις στάχτες των πολέμων και στο αίμα που έγινε ένα με το χώμα και τα κόκκαλα των ηρώων των πολέμων του 20ού αιώνα θεμελιώθηκε το δέντρο - όραμα της Ευρώπης.

Ελπίζω οι Δελφοί που δε χρειάζεται να το παραλληλίζω άλλο με το Νταβός, να στείλουν ακριβώς αυτό το μήνυμα το μήνυμα μιας νέας Χαραυγής χωρίς πόλεμο ,με ενδυνάμωση των Ευρωπαίων στο ασφαλές έδαφος της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας κρατών και ανθρώπων.

Συμεών σε ευχαριστούμε

Είσαι ένας Έλληνας που εμπνέει .

Keep Walking

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ