Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Γιατί είναι καλό να χαϊδεύεις το σκύλο σου πριν φύγεις από το σπίτι - βοηθά στο άγχος του αποχωρισμού

Τι έδειξε έρευνα;

Αν ήταν στο χέρι του σκύλου σου, δεν θα σε άφηνε ποτέ να φύγεις από το σπίτι. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να πας στη δουλειά σου και τις υποχρεώσεις σου. Έτσι, κάθε πρωί αφήνεις το σκύλο σου με βαριά καρδιά και την υπόσχεση ότι θα γυρίσεις γρήγορα…

Αυτή η αφοσίωση και η αγάπη που βλέπεις στο λυπημένο βλέμμα του σκύλου σου καθώς κλείνεις την πόρτα, είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γιατί το άγχος του αποχωρισμού είναι συχνό φαινόμενο στους σκύλους, αφού έως και το 40% των σκύλων υποφέρει από αυτό σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις το άγχος του αποχωρισμού του σκύλου σου, είτε με την ανάλογη εκπαίδευση, είτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Όμως, οι τελευταίες έρευνες στο Journal of Veterinary Behavior, δείχνουν ότι ένα μικρό χάδι στο κεφάλι, ίσως αρκεί για να διαβεβαιώσεις το σκύλο σου ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψεις, αλλά θα επιστρέψεις σύντομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα μικρό χάδι στο κεφάλι πριν τον αποχωρισμό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του σκύλου σου και μειώνει τα επίπεδα του άγχους του.

Συγκεκριμένα, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) ανάμεσα στους σκύλους που χαϊδεύτηκαν από τους ιδιοκτήτες τους πριν τον αποχωρισμό και σε αυτούς που δεν χαϊδεύτηκαν, οι σκύλοι που πήραν το παρηγορητικό χάδι ήταν γενικά πιο ήρεμοι. Επίσης, οι σκύλοι που πήραν αποχαιρετιστήριο χάδι είχαν λιγότερους καρδιακούς παλμούς από αυτούς που δεν τους χαιρέτησαν φεύγοντας.

Φυσικά, αυτή η στρατηγική δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους σκύλους, αλλά πάντως αποδεικνύει ότι η τακτική που λέει μην χαϊδεύεις το σκύλο σου και μην του δημιουργείς ενθουσιασμό πριν φύγεις από το σπίτι, ίσως είναι λανθασμένη, σλύμφωνα με το Mind Spa και το tsemperlidou.gr.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν δεις ότι ο σκύλος σου επωφελείται από το χάδι του αποχαιρετισμού, υιοθέτησέ το. Αν είναι πιο ήρεμος όταν τον αγνοείς εντελώς, ακολούθησε αυτή την τακτική.

Επίσης, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου να μένει μόνος στο σπίτι.

  • Ξεκίνα, μαθαίνοντάς του να παραμένει στο χώρο του, ακόμα κι όταν είσαι σπίτι.
  • Στη συνέχεια, μάθε του να μένει εκεί όταν φεύγεις. Ξεκίνα, βγαίνοντας αρχικά από το δωμάτιο και στη συνέχεια, φεύγοντας από το σπίτι.
  • Όταν δεις ότι ο σκύλος σου νιώθει άνετα με την απουσία σου, βγες για μεγαλύτερο διάστημα και συνέχισε να αυξάνεις το χρονικό διάστημα που λείπεις.
  • Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις την καλή συμπεριφορά του σκύλου σου με ένα μικρό σνακ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ