Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο Κίεβο (φωτό & βίντεο)

Να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας ζητά ο Ζελένσκι 

Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε χθες Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.

«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε ‘καυτά σημεία’, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.

Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Χθες Σάββατο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η απειλή για το Κίεβο έχει αποκλιμακωθεί μεν, όμως ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον έτοιμος για σκληρή μάχη με τους Ρώσους στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τον άμαχο πληθυσμό στους ανατολικούς τομείς της χώρας να εγκαταλείψει την περιοχή ενόψει της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Σχολείο και πολυκατοικία επλήγησαν από βομβαρδισμό στο Σεβιεροντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Λουχάνσκ

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της. "Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες", αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας τραυματίας από βομβαρδισμούς στη Λουχάνσκ και την Ντνίπρο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τις οβίδες που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουχάνσκ και την πόλη Ντνίπρο στην Ουκρανία, πλήττοντας διάφορα κτίρια και προκαλώντας μια πυρκαγιά, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην πολιορκούμενη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης της.

"Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες", σημείωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι σε μήνυμά του στο Telegram.

Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν επλήγη ένα κτίριο. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένας πύραυλος έπληξε κτίριο στην περιοχή Πάβλογκραντ της Ντνίπρο, διευκρίνισε ο Ρεζνιτσένκο. Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

21 νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» από τον ρωσικό στρατό

Συνολικά 21 ουκρανικά νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας, ενώ άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Ο κ. Λιάσκο πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να επαναφέρουν σε λειτουργία δομές υγείας σε τομείς που κατείχαν ως πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, όπως τα προάστια της πρωτεύουσας Μπούτσα και Ιρπίν.

Ο Ζελένσκι επαναλαμβάνει την απαίτησή του να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

Συμφωνήθηκε να ανοίξουν 9 ανθρωπιστικοί διάδρομοι από το ανατολικό τμήμα της χώρας

Το Κίεβο συμφώνησε για τη χρήση εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να βοηθήσει τον κόσμο να διαφύγει από τις σφοδρές συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης με ιδιωτικά οχήματα αμάχων από την Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

"Όλες οι διαδρομές για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιφέρεια της Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν όσο υπάρχει κατάπαυση του πυρός από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής", αναφέρει η Βερεστσούκ στο Telegram.

Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, οι εκκλήσεις Ουκρανών αξιωματούχων προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή έλαβαν ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα την Παρασκευή μετά την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ο οποίος ήταν γεμάτος γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που προσπαθούσαν να φύγουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πλήγμα αυτό, για το οποίο η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αυτή χρησιμοποιούνται μόνον από τον ουκρανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πιστεύουν πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται. Το Reuters δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες για την επίθεση από ανεξάρτητη πηγή.

Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ Ολεξάντερ Χονσαρένκο δήλωσε ότι περιμένει πως μόνον 50.000 ως 60.000 από τους 220.000 κατοίκους της πόλης θα παραμείνουν εκεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ