Ο «χασάπης της Μπούκα»: Ποιος είναι ο Ρώσος διοικητής που ηγήθηκε της σφαγής αμάχων στην ουκρανική πόλη (φωτό)

Ο παρασημοφορημένος στρατιωτικός ευλογήθηκε από έναν Ορθόδοξο ιερέα τον Νοέμβριο, πριν την ρωσική εισβολή 

Ουκρανοί ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι έχουν ταυτοποιήσει τον λεγόμενο «Χασάπη της Μπούκα». Ο παρασημοφορημένος Ρώσος διοικητής φέρεται να ηγήθηκε της μονάδας που σφαγίασε εκατοντάδες αμάχους σε αυτό που ευρέως καταδικάζεται ως γενοκτονία.

Ο αντισυνταγματάρχης Azatbek Omurbekov, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 ετών, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την InformNapalm, μια ουκρανική εθελοντική ομάδα που παρακολουθεί τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας, αναφέρει το nypost.com.

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούκα (Bucha) κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν πεταμένα στους δρόμους ή σε ομαδικούς τάφους - μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή - έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα.  Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία. Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Ο Omurbekov φέρεται να είναι επικεφαλής της 64ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκίων, την οποία το Υπουργείο Άμυνας της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας κατηγόρησε επίσης διαδικτυακά ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα.

Ο παρασημοφορημένος στρατιωτικός ευλογήθηκε από έναν Ορθόδοξο ιερέα τον Νοέμβριο, πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν ως «Χασάπη της Μπούκα».

«Η ιστορία δείχνει ότι τις περισσότερες από τις μάχες μας τις δίνουμε με την ψυχή μας», φέρεται να είπε ο Omurbekov μετά τη λειτουργία, την οποία ηγήθηκε ο επίσκοπος του Khabarovsk,  σύμφωνα με τους UK Times.

«Τα όπλα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η εκκλησία είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να κοινωνήσουμε και να προετοιμαστούμε για τα επερχόμενα γεγονότα. Με την ευλογία του Παντοδύναμου, ελπίζουμε να πετύχουμε τα ίδια πράγματα που πέτυχαν οι πρόγονοί μας» φέρεται να πρόσθεσε.

Στον  Omurbekov είχε απονεμηθεί στο παρελθόν μετάλλιο για «εξαιρετική υπηρεσία» το 2014 από τον Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τύπωσε μια λίστα με μέλη που θεωρούνται ως ύποπτα για την συμμετοχή τους στην ομάδα που έσπειρε τον θάνατο στην Μπούκα, σημειώνοντας ότι «όλοι οι εγκληματίες πολέμου θα διωχθούν για εγκλήματα κατά των αμάχων της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, κάλεσε τους αξιωματικούς να προσωρήσουν σε διώξεις εγκλημάτων πολέμου «παρόμοια με τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης» που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ