Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Πάσχα στον Τυρό Αρκαδίας, στη γη των Τσακώνων - Πως εορτάζεται; Tα έθιμα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά. 

Ο Τυρός ένα γραφικό κεφαλοχώρι 1800 κατοίκων στην καρδιά της Τσακωνιάς ανάμεσα στις υπώρειες του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους όπου ακόμη οι ντόπιοι σε πείσμα των καιρών μιλούν την Τσακώνικη γλώσσα (αρχαία Δωρική διάλεκτος), υπήρξε έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Πελοποννήσου ο Τυρός φυλάει στους κόλπους του μια μακραίωνη ναυτική ιστορία,κάθε Τυριώτικο σπίτι και ένας ναυτικός. 

Τα εμπορικά καΐκια του το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.

Στον Τυρό ο επισκέπτης θα βρει σύγχρονη τουριστική υποδομή για αυτό  όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι τον προτιμούν για τις διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χλμ. ακτογραμμής του.

Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ & μπαρ για όλα τα γούστα.

Η παραλιακή οδός του Τυρού μήκους 2 χλμ. είναι εντυπωσιακή εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 

Ο Τυρός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται από την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 300μ. 

 Αποτελείται από τρείς οικισμούς: Tην Παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Τυρού, ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1900 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίως οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής στην παραλία υπήρχαν αποθήκες και χώροι επισκευής και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια).

Τον παραδοσιακό οικισμό των Σαπουνακαίϊκων ο οποίος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε ύψος 60μ. και τον παραδοσιακό οικισμό του Άνω Τυρού ο οποίος είναι χτισμένος σε ύψος 100μ ως και 300μ.

Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού βρίσκεται και το χωριό των Πέρα Μελάνων με 337 κατοίκους απέχει 5 χλμ. από τον Τυρό. Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.137 κατοίκους, απέχει 180 χλμ από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. από το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες. 

Πάσχα στον Τυρό

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά. 

Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι και η περίοδος του Πάσχα με πολλά έθιμα που αναβιώνουν οι νέοι και οι επαγγελματίες σε συνεργασία με το Δήμο Τυρού.

Τη Μ. Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό του Τυρού με την συνοδεία των ψαροκάικων και σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους.

Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.

Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και φημισμένα έθιμα της Ελλάδας το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες  με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 • Δημοτικό Κατάστημα Τυρού :27573060107
 • Γραμματεία:  2757360101
 • FAX Δημοτικού Καταστήματος : 2757360108
 • KEΠ Τυρού: 2757360125 - 2757360126 - fax 2757029337.
 • Περιφερειακό Ιατρείο Τυρού :27570 41212
 • Ταχυδρομείο Τυρού:27570 41988
 • ΚΤΕΛ ΤΥΡΟΥ :27570 41467  
 • Φαρμακείο  Mαρία Βρεττάκη
 • 27570 41449-41650
 • Φαρμακείο Ολυμπία Πιτσινού
 • 27570 41921   

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ