Συνήθειες που θα βελτιώσουν τον γραπτό λόγο μας - η γραφή θέλει εξάσκηση και έχει τα δικά της μυστικά

Είναι ταυτόχρονα και βελτίωση της λειτουργίας του μυαλού μας

Ο γραπτός λόγος είναι η σάρκα και τα οστά των σκέψεών μας. Σε έναν κόσμο γεμάτο από εικόνες και συνθήματα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα γραπτά μας και άρα τον τρόπο να σκεφτόμαστε σωστά.

Από βιβλίο μέχρι και ένα άρθρο ή κάποιο ποίημα, η γραφή θέλει εξάσκηση και έχει τα δικά της μυστικά. Η βελτίωση του γραπτού μας λόγου είναι ταυτόχρονα, βελτίωση της λειτουργίας του μυαλού μας. Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που οδηγούν στη βελτίωση των γραπτών μας.

Διαβάζουμε ξανά και ξανά τι γράφουμε.

Για να γράψουμε χρειάζεται υπομονή. Δεν μπορούμε να έχουμε 100% συγκέντρωση κάθε στιγμή. Ό,τι γράφουμε πρέπει να το κοιτάμε ξανά με πιο καθαρή ματιά, όσο και αν μας θυμίζει «σχολείο» αυτή η συνήθεια. Τα γραπτά μένουν και ειδικά όταν κάτι που γράφουμε πρόκειται να δημοσιευτεί, τότε πρέπει να είναι προσεγμένο γιατί απλούστατα, θα το διαβάσουν και άλλοι. Οι σκέψεις που θα μοιραστούμε με άλλους να είναι όμορφα δοσμένες.

Προτιμάμε βιβλία που μας δίνουν συμβουλές για βελτίωση του γραπτού λόγου.

Μια έμφυτη κλίση υπάρχει σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου. Άλλος είναι πιο έτοιμος από κάποιον άλλον στη γραφή. Παρόλα αυτά, κανείς δε γεννιέται έτοιμος συγγραφέας. Η τέχνη του γραπτού λόγου, διδάσκεται και αυτή και έτσι συνεχώς μπορεί να βελτιώνεται. Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να γράψουμε ένα βιβλίο, ή αν η εργασία μας απαιτεί να γράφουμε εκτεταμένες εκθέσεις, να συμβουλευτούμε ειδικούς. Τα μυστικά του αποτελεσματικού γραπτού λόγου είναι πολλά και με το διάβασμα βιβλίων βελτίωσης του γραπτού λόγου, μπορούμε να επιλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν.

Διάβασμα πολλών ειδών βιβλίων.

Ο γραπτός λόγος κατακτάται δύσκολα γιατί έχει πολλές μορφές. Κάποιες μορφές του θα μας φαίνονται πιο οικείες ενώ άλλες θα μας φαίνονται ξένες. Ο τρόπος με τον οποίον θα δούμε ποιά γλώσσα και ποιό ύφος μας ταιριάζει περισσότερο, δεν είναι άλλος από το να διαβάσουμε πολλά και διαφορετικά βιβλία. Ένα μυθιστόρημα έχει πολύ διαφορετικά κριτήρια από ένα ιστορικό βιβλίο. Είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με όλα τα είδη γραπτού λόγου καθώς έτσι θα καταλάβουμε το είδος που μας ταιριάζει περισσότερο.

Κάνουμε τη γραφή δική μας συνήθεια.

Όπως αναφέραμε παραπάνω: Η τέχνη του γραπτού λόγου, διδάσκεται. Το διάβασμα αποτελεί τη μια οδό που μας κάνει να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε τις ικανότητές μας. Η άλλη οδός που είναι επίσης απαραίτητη, είναι η άσκηση. Ας μας οδηγήσει στο να γράφουμε και να σβήνουμε, ας γεμίσει ο κάδος μας με τσαλακωμένα και σκισμένα χαρτιά. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη γραφή μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να γράφουμε όσο το δυνατόν πιο συχνά, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δρίβα και το tsemperlidou.gr.

Μαθαίνουμε να βελτιώνουμε το γραπτό μας.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, για να μάθουμε να γράφουμε αποτελεσματικά, θα χρειαστεί να γίνουμε και δάσκαλοι του εαυτού μας. Όσο ωριμάζει η συνήθεια της γραφής μέσα μας, τόσο πιο έμπειροι γινόμαστε. Εφαρμόζουμε τις γνώσεις μας στο ίδιο μας το γραπτό. Εκτός από το να ξαναδιαβάζουμε όσα γράφουμε για να βρούμε χτυπητά λάθη που έχουμε κάνει εκ παραδρομής, στο νου μας να έχουμε να δούμε πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να γράψουμε μια φράση. Να αλλάξουμε λέξεις ή τη σειρά φράσεων. Αυτή η συνήθεια θα μας κάνει να κάνουμε πιο πλούσιο το λεξιλόγιό μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ