Ουκρανία: ''Πώς θα ζήσω με 2.500 λίρες τον μήνα'': Το δράμα του Ρώσου Μιχαήλ Φρίντμαν

Το σπίτι του είναι μία βικτοριανή έπαυλη αξίας 85 εκατ. δολαρίων, το Athlone House. 

Ο Μιχαήλ Φρίντμαν, 57 ετών, είναι γνωστός Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του από την ενασχόληση του με τον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλθει στην εξουσία. 

Την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, ο Φρίντμαν βρισκόταν στη Μόσχα για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Γρήγορα επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου πέρασε τις επόμενες ημέρες απαντώντας σε κλήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

EPA FILE/ΑΠΕ

Αργότερα, ο δικηγόρος του τον απομάκρυνε από ένα meeting, ανακοινώνοντάς του, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση του είχε επιβάλει κυρώσεις.

 

 

Ο δικηγόρος άρχισε να του εξηγεί τι σημαίνει αυτό: ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δεσμευμένοι λογαριασμοί. Ο Φρίντμαν μόλις που μπορούσε να καταλάβει τις λέξεις. "Έπαθα σοκ", δήλωσε στο Bloomberg Businessweek σε αποκλειστική συνέντευξη. "Σχεδόν δεν κατάλαβα τι έλεγε"

ΑP POOL/AΠΕ

Αυτό που του είναι ξεκάθαρο τώρα, λέει, είναι ότι η ΕΕ δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η εξουσία στη Ρωσία. Αν το νόημα των κυρώσεων είναι να παρακινήσουν ανθρώπους σαν κι αυτόν να ασκήσουν πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέει, αυτό είναι κάτι χειρότερο από μη ρεαλιστικό.

"Ποτέ δεν ήμουν σε καμία κρατική εταιρεία ή κρατική θέση", δήλωσε ο Fridman. "Αν οι υπεύθυνοι στην ΕΕ πιστεύουν ότι λόγω των κυρώσεων μπορώ να πλησιάσω τον κ. Πούτιν και να του πω να σταματήσει τον πόλεμο και αυτό θα λειτουργήσει, τότε φοβάμαι ότι όλοι μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για το πώς λειτουργεί η Ρωσία. Και αυτό είναι επικίνδυνο για το μέλλον". 

«Δεν ξέρω πώς να ζήσω. Δεν ξέρω. Πραγματικά δεν ξέρω» ανέφερε απελπισμένος ο ολιγάρχης που δεν έχει πρόσβαση στα ίδια του τα χρήματα.

Ο Ρώσος ολγάρχης προέβη σε νέες δηλώσεις, στις οποίες δηλώνει αγανακτισμένος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται. «Βρίσκομαι στο Λονδίνο εδώ και οκτώ χρόνια, έχω επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η απάντηση σε αυτό είναι ότι μου παίρνουν τα πάντα και με πετούν έξω», είπε στην El Pais.

Όπως είπε στην El Pais, ζει «πρακτικά σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού», λόγω των κυρώσεων. Ο Φρίντμαν δεν έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, καθώς οι πιστωτικές κάρτες και οι κάρτες των ATM του έχουν μπλοκάρει. 

«Οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μου εγκρίνουν έναν συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορώ να πληρώνω τα ταξί και το φαγητό, αλλά θα είναι ένα πολύ περιορισμένο ποσό, εάν κοιτάξει κανείς το κόστος ζωής στο Λονδίνο», είπε στην εφημερίδα. 

Δεν είναι σίγουρος ότι το ποσό των 2.500 λιρών είναι αρκετό «για να ζήσει κανείς μια κανονική ζωή χωρίς υπερβολές» αναφέρει το Money Review.

«Δεν μπορώ καν να βγάλω κάποιον σε ένα εστιατόριο. Πρέπει να τρώω στο σπίτι και είμαι πρακτικά σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού», εξήγησε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ