Έφυγε από τη ζωή η φίλη μου Ξένη Μπαλωτή: Ευρωπαία εμπειρογνώμων - Ένας άνθρωπος μορφωμένος & καλός, δημιουργικός & ηθικός

Έφυγε στα 59 της χρόνια..

Έφυγε από τη ζωή σήμερα η Ξένη Μπαλωτή, η οποία παλέυε με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. 

Η Ξένη Μπαλωτή εκτός από διδάσκουσα στο τμήμα δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν και υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

 

 

Έχει κάνει σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), στον τομέα Ιστορίας και ειδικεύτηκε στην Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία με τον καθηγητή J.Tulard. Έχει εργασθεί στην Ακαδημία Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ναπολεόντειων Μελετών, αρθρογραφεί συστηματικά και έχει συγγραφικό έργο, ενώ ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού.

Η Ξένη Μπαλωτή (1963) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Saint-Joseph. Στην συνέχεια πραγματοποίησε όλο τον κύκλο των πανεπιστημιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), στην επιστήμη της Ιστορίας και ειδικεύτηκε στην Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία του 19ου αι. (Γαλλική Επανάσταση και Ναπολέων Α’) υπό τον καθηγητή Jean Tulard.

Από το 1989, εργάστηκε διαδοχικά στην Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Έρευνας Νεώτερου Ελληνισμού), στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ) κά.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της υπήρξε εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού & κατάρτισης και μέλος επιστημονικών ερευνητικών κέντρων. Ασχολείται με προγράμματα ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής σε Α.Ε. και είναι επισκέπτρια-συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Ναπολέων. Έχει γράψει πλήθος επιστημονικών κά άρθρων

 

 

 

 

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου, ιστορικού κινηματογράφου, Λίνας Μυλωνάκη

''Μια τόσο απρόσμενη και άδικη αναχώρηση. Ένας ωραίος άνθρωπος, μια έξυπνη και δημιουργική γυναίκα, ένα κοφτερό και ανήσυχο μυαλό, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Η Ξένη Μπαλωτή –αγαπημένη καθηγήτρια των φοιτητικών μας χρόνων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, η δική μας Ξένη, έφυγε πρόωρα στα 59 της χρόνια.

Το μυαλό μουδιάζει στην ξαφνική είδηση του φευγιού της. Δεν ξέραμε, δεν φανταζόμασταν, δεν... Μια ακόμη απώλεια σε καιρό συλλογικής θλίψης. Τι να συμβαίνει, άραγε, στις δικές μας ζωές, όταν φεύγουν ωραίοι άνθρωποι τόσο άδικα και αναπάντεχα;

Πώς η ζωή μπορεί και σμπρώχνει έτσι βιαστικά και απροειδοποίητα στη θέση της τη μνήμη;

Κρατώ στην καρδιά μου την Ξένη ως έναν σπάνιο άνθρωπο, ζεστό και δοτικό. Ως ένα πλάσμα ξεχωριστό και ταλαντούχο. Μια σταθερή πηγή ενθάρρυνσης και εμπιστοσύνης.

Μια καθηγήτρια που έγινε με τον καιρό φίλη ακριβή για πολλές και πολλούς από μας, με αγάπη, ζεστασιά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Αντισυμβατικό πνεύμα που πίστευε στη δύναμη της γνώσης, ήταν μια γυναίκα που μας άνοιξε το μυαλό. Και μας έδειξε τι γυρεύει η ιστορία στη δημοσιογραφία.

Στη μετεφηβική βαρυθυμία μας να διαβάζουμε τόμους για τη Γαλλική Επανάσταση και το Μεσανατολικό ζήτημα, που δεν βλέπαμε πού θα μπορούσαν ποτέ να μας χρειαστούν, η ίδια απαντούσε με χιούμορ.

Θυμάμαι ακόμη την καυστική ατάκα της, όταν σε μια εξεταστική τη ρωτήσαμε αν θα «έπεφτε» το καφέ ή το κόκκινο βιβλίο. «Τα βιβλία είναι καλύτερα να τα θυμάστε για το περιεχόμενο και τους συγγραφείς τους, παρά για το χρώμα του εξωφύλλου τους»!

Η Ξένη αγαπούσε πολύ τα βιβλία και το γράψιμο και ευτυχώς πρόλαβε να μας αφήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο –για τη γαλλική Επανάσταση και το Ναπολέοντα, αλλά και για το Μίκη Θεοδωράκη, τη μουσική του οποίου λάτρευε. Βαθύτατα καλλιεργημένη γυναίκα, πρώτα Ευρωπαία και μετά Ελληνίδα, όπως έλεγε η ίδια, αγαπούσε πάντα να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να δοκιμάζεται σε νέες διαδρομές, πλουταίνοντας σε ανθρώπους, γνώσεις και εμπειρίες. 
Θα τη θυμάμαι πάντα χαμογελαστή. Θα μου λείψεις, Ξένη...

Με την ευχή να ταξιδεύεις πάντα στο φως...''.

Την Τρίτη 22/3 η κηδεία της

Η εξόδιος ακολουθία της θα τελεστεί αύριο Τρίτη 22 Μαρτίου στις 14:30 στον Ι.Ν. Αγ. Γεράσιμου στο νεκροταφείο του Σχιστού στο Κερατσίνι.

''Η Οικογένεια της Ξένης θα παρακαλούσαμε όσοι επιθυμούν, αντί στεφάνου να προσφέρουν χρήματα στη “Μέριμνα” για τη στήριξη του έργου της. Ο αριθμός λογαριασμού της Μέριμνας στην Τράπεζα Πειραιώς είναι: IBAN: GR 58 0172 0530 0050 5304 5477 431. Μετά την κατάθεση μπορείτε να στείλτε email με τα στοιχεία σας στο administration@merimna.org.gr ή να καλέστε στο 210 6463367 προκειμένου να σας αποσταλεί απόδειξη και να ενημερωθεί η οικογένεια για τη δωρεά σας''.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ