Ουκρανία: Βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών με 400 αμάχους - Αγωνία για εγκλωβισμένα ορφανα σε σανατόριο (φωτό & βίντεο)

Ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ανησυχία για ορφανά εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης

Ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικής πόλης που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν σήμερα συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Πλέον βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ.

 

 

 

 

Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες.

Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες.

 

 

"Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο". Όπως δήλωσε, ένας "ηρωικός" πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτίριο του σανατόριου.

Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη, δήλωσε.

Μία από τις κηδεμόνες, η Όλγα Λοπατκίνα, διευθύντρια μαζί με τον σύζυγό της ενός ιδιωτικού ορφανοτροφείου στο Ουγκλεντάρ, 100 χλμ βόρεια της Μαριούπολης, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Ιανουάριο έστειλε στο σανατόριο έξι από τα παιδιά της, ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η ίδια εγκατέλειψε την πόλη της με τα υπόλοιπα παιδιά για να φτάσουν στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, στη συνέχεια στην Ουγγαρία πριν φτάσουν τελικά στη Γαλλία. Προσπαθεί απεγνωσμένα τα παιδιά που έμειναν πίσω στη Μαριούπολη να πάνε κοντά της.

 

 

 

 

Όμως οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με τα δικά τους αυτοκίνητα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη Γενεύη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stop TB δηλώνει "φοβερά ανήσυχο" για αυτά τα παιδιά.

Το ίδρυμα που μάχεται κατά της φυματίωσης θα ήθελε τα παιδιά να γίνουν δεκτά σε άλλες χώρες, αλλά "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να τα βγάλουμε από εκεί", εξηγεί στο AFP η εκτελεστική του διευθύντρια Λουτσίκα Ντιτίου, λέγοντας ότι είναι "σε απόγνωση".

"Είναι ορφανά... τα πιο ευάλωτα", αναστενάζει. Με μια σκέψη για τους τέσσερις ενήλικες που έχουν εγκλωβιστεί μαζί τους, προσθέτει: "Δεν τολμώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι να είσαι εγκλωβισμένος με 19 παιδιά σε ένα υπόγειο χωρίς νερό ή φαγητό".

 228 νεκροί στο Κίεβο, πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα στοιχεία για τα θύματα.

Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ. Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Πολυκατοικία επλήγη από το ρωσικό πυροβολικό στο Χάρκοβο, τουλάχιστον 5 νεκροί 

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών. Η αστυνομία μεταφόρτωσε φωτογραφίες του κτιρίου, που ανέφερε πως έπιασε φωτιά.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης της βορειοανατολικής Ουκρανίας, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 266 άμαχοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά.

Η πόλη, που είχε πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται επί εβδομάδες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις

«Καταστροφική»: η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από δυνάμεις της Ρωσίας· το Κίεβο κάλεσε την Κίνα, στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας, να «καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα».

Ενώ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε στην Ουκρανία υπερηχητικό πύραυλο, όπλο αδύνατον να καταρριφθεί από οποιοδήποτε υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον κατά τη Μόσχα.

 

 

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βομβαρδίζεται εδώ επί εβδομάδες και υπομένει έλλειψη νερού, αερίου και ηλεκτροδότησης, οικογένειες αφηγούνται πως πτώματα αφήνονται στους δρόμους για ημέρες και νύχτες, ότι κόσμος πεινάει, διψάει κι είναι αντιμέτωπος με το τσουχτερό κρύο στα κελάρια και στα υπόγεια όπου καταφεύγει για να προστατευτεί, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Δεκαεννιά παιδιά, τα περισσότερα ορφανά, διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν εξαιτίας των μαχών, ανέφεραν χθες οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πολιορκία αυτή «μιας ειρηνικής πόλης» είναι «πράξη τρομοκρατίας που θα τη θυμόμαστε ακόμη και τον επόμενο αιώνα», είπε με αγανάκτηση ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του. Η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία», θα γίνει συνώνυμη «των εγκλημάτων πολέμου», πέταξε.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το σιδηρουργικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, του λιμανιού και βιομηχανικού κέντρου καίριας σημασίας για την εξαγωγή του χάλυβα που παράγεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης καταστράφηκε. Οι οικονομικές ζημιές για την Ουκρανία είναι τεράστιες», συνόψισε η βουλεύτρια Λέσια Βασιλένκο, που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο βλέπει κανείς στήλες καπνού να υψώνονται από το βιομηχανικό συγκρότημα. Άλλος βουλευτής, ο Σερχίι Ταρούτα, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πρακτικά κατέστρεψαν το εργοστάσιο».

«Απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή»

Στο βόρειο τμήμα της χώρας ο δήμαρχος της Τσερνιχίβ, ο Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μίλησε για «απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη του.

«Πυρά πυροβολικού πέφτουν αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, γυναίκες και παιδιά», είπε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Σε νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε «οι ασθενείς τρέμουν στους διαδρόμους όπου η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί», συνέχισε.

Τα πλήγματα συνεχίζονται παράλληλα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, στη Μικολάγεφ (νότια) και στο Χάρκοβο, τη μεγάλη ρωσόφωνη πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε την προηγουμένη τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», ένα από τα νέα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαλαλεί πως είναι «ανίκητα», για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

«Η Ουκρανία δυστυχώς έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής κάθε είδους πυραύλου στο ρωσικό οπλοστάσιο», είπε στην Ουκράινσκα Πράβντα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιούρι Ιγνάτ.

 

 

Κατά την άποψη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία «δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και βασίζεται κυρίως σε όπλα που εκτοξεύονται από απόσταση, από τη σχετική ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία».

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις, η προέλαση των οποίων αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πιθανόν ανέμεναν, εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης των Ουκρανών, έχουν προχωρήσει σε 291 πυραυλικά πλήγματα και 1.403 αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους Ελβετούς, επικρίνει τη Nestlé και τις τράπεζες, ζητεί πάγωμα των περιουσιών των ολιγαρχών

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε χθες στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης, επικρίνοντας εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο και ζητώντας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μια ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρίες, κυρίως τη εταιρία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

"Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς", δήλωσε ο Ζελένσκι.

 

 

"Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται" και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι "χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς", κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εννιάλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε "Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα". Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

"Πονάει", συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. "Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια" των ολιγαρχών, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

 

"Είναι ανάγκη να παγώσουν εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των ανθρώπων και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Και αυτή επίσης είναι μια μάχη ενάντια στο κακό, αλλά μπορείτε να την κάνετε", είπε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

"Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς", του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα.

"Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ