Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Νηστίσιμο τσουρέκι λουλούδι με τριαντάφυλλα - Για να μοσχομυρίσει το σπίτι όχι τριαντάφυλλα αλλά μαστίχα & μαχλέπι

Γιατί και η νηστεία θέλει τη νοστιμιά της.

Υλικά Συνταγής

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

  • 240 γραμ. γάλα καρύδας χλιαρό (πηχτό γάλα καρύδας κονσέρβα ή φυτική κρέμα
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 240 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 120 γραμ. λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 800 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (περίπου)
  • λίγη τριμμένη σοκολάτα
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ψίχα
  • Για το τελείωμα

  • λίγο λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος

  • λίγη ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το νηστίσιμο τσουρέκι τριαντάφυλλο,

  • Bάζουμε στον κάδο του μίξερ το πηχτό γάλα καρύδας, την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.

  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
  • Τη βάζουμε σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την ξεφουσκώνουμε. Τη χωρίζουμε σε 16 κομμάτια.

  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο και αλείφουμε φυτικό μαγειρικό λίπος .

Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και αφού τα βουτυρώνουμε τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα (ή σοκολάτα). Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε 5-6 φέτες. Φτιάχνουμε συνολικά 4 ρολά από 4 φύλλα το κάθε ένα.

 

  • Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και αφού τα βουτυρώσουμε τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζουμε ζάχαρη και κανέλα (ή σοκολάτα). Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε κάθε ρολό σε 5-6 φέτες. Φτιάχνουμε συνολικά 4 ρολά από 4 φύλλα το κάθε ένα.
    νηστίσιμο τσουρέκι λουλούδι συνταγη βημα βημα
  • Αφού τα τελειώσουμε όλα και τα κόψουμε σε φέτες, στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και σχηματίζουμε ένα δίσκο με τις φέτες τσουρεκιού με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στην λαδόκολλα. Παίρνει περίπου 20 -24 φέτες.
  • Από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια σχηματίζοντας στο τέλος ένα τσουρέκι σε σχήμα λουλουδιού.

νηστίσιμο τσουρέκι λουλούδι συνταγη βημα βημα

  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο που δεν περνάει αέρας, π.χ. σε χλιαρό σβηστό φούρνο για περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει ξανά. Σε περίοδο εκτός νηστείας αλείφουμε με διάλυμα αυγού για γυάλισμα και χρώμα.
  • Λίγο πριν ψήσουμε το αλείφουμε με λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα ή 200 ºC αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά να ροδίσει και να φουσκώσει.

Περιχύνουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας ή αχνίζουμε με άχνη.

  • Περιχύνουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας ή αχνίζουμε με άχνη.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ