Μαρέβα Μητσοτάκη, Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Όλγα Κεφαλογιάννη & Ράνια Θρασκιά για την Ημέρα της Γυναίκας (φωτό)

Οι αναρτήσεις και τα μηνύματά τους 

Μαρέβα Μητσοτάκη, Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ράνια Θρασκιά στέλνουν, μεσά από αναρτήσεις τους στα social media, μηνύματα για την σημερινή (8 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ειδικότερα η σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην εικόνα βλέπουμε δύο γυναίκες και ένα παιδί, στον δρόμο της προσφυγιάς.

«Εφέτος υποδεχόμαστε, δυστυχώς, την «Ημέρα της Γυναίκας» με τη σκέψη μας στις γυναίκες της Ουκρανίας. Αυτές που μάχονται στην πατρίδα τους. Αλλά κι εκείνες που, με τα παιδιά τους αγκαλιά, έγιναν πρόσφυγες απ’ τη μια στιγμή στην άλλη.

Οι άδικοι πόλεμοι χτυπούν πρώτα τους πιο αδικημένους: τις γυναίκες και ιδίως τις πιο αδύναμες. Ας σταματήσει αμέσως, λοιπόν, αυτή η καταστροφή. Γιατί η ισότητα και τα δικαιώματα προϋποθέτουν ελευθερία. Κι αυτή ζει και αναπνέει μόνο στην ειρήνη» έγραψε στο post της η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Την ανάρτησή της σχολίασε μεταξύ άλλων και η Μιμή Ντενίση, η οποία έγραψε: «Κ αυτές οι γυναίκες θα γίνουν το στήριγμα για την χώρα τους. Όπως έγιναν κ οι δικές γυναίκες πρόσφυγες έγιναν παλιότερα. 1922. 2022. Τίποτα δεν άλλαξε. Πανδημία κ τότε. Πόλεμοι. Προσφυγιά».

Η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρική επιχειρηματίας έστειλε ωστόσο ένα μήνυμα και μέσα από την δική της σελίδα στο Instagram γράφοντας σε σχετική ανάρτηση:

«Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!! Όλων των ηλικιών τύπων εθνικοτήτων χρώματος!! φετος όμως αφιερωμένη η μέρα αυτή στις γυναίκες πρόσφυγες!! Στις απογόνους των δικών μας προσφύγων της Μικρασιας του Πόντου που έφτιαξαν την νέα Ελλάδα.. στις γυναίκες της Ουκρανίας που βρίσκονται στους δρόμους με τα μωρά τους.

Στις γυναίκες που ανθίστανται στον πόλεμο κ που στηρίζουν κ συνεχίζουν στην ζωη!! Μακαρι Ν ανθίσει πάλι η ζωη τους κ η ζωη όλων μας που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τα πιο πολύτιμα αγαθά. Υγεία. Ειρήνη. Ομόνοια # womenoftheworld #wonensday #womenpower #refugees # support #peace #unity».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη από πλευράς της έγραψε στο Instagram: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης, αγώνων και κατακτήσεων των γυναικών για ένα κόσμο πιο δίκαιο.

Πάνω από όλα όμως είναι ημέρα ευθύνης και διεκδικήσεων. Ειδικά σήμερα, που η καθημερινότητά μας συνταράσσεται από τα δεκάδες κρούσματα έμφυλης βίας, αποτέλεσμα και της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικά σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα κλονίζεται από έναν παράλογο πόλεμο και τις συνέπειές του.

Σήμερα, χρειάζεται ακόμα περισσότερο να δώσουμε τη μάχη για την προστασία, την υποστήριξη, τη χειραφέτηση των γυναικών. Να μάθουμε να μιλάμε, να μην σιωπούμε.

Να διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει. Τη θέση μας, στην κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία».

Η Άντζελα Γκερέκου ευχήθηκε με την σειρά της χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες: «Χρονια μας πολλα κ Ειρηνικα ! Με Υγιη κ Δημιουργική Γυναικεία Αλληλεγγύη. . Κ μη ξεχναμε!! Οταν Μια Γυναικα Ανεβαίνει .Όλες οι Γυναίκες ανεβαίνουμε!!! Μια ευχή!! Να έρθει η μέρα, σύντομα ,που για τα αυτονόητα να μη χρειαζόμαστε επετείους κ γιορτές...!!!».

Τέλος η Ράνια Θρασκιά έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Instagram με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας:

«[Ημέρα της Γυναίκας]

Αν δεν έλειπαν τόσες και φέτος από τη ζωή (τους) γιατί κάποιος που αγάπησαν, τους την αφαίρεσε

Αν δεν θρηνούσαν τόσες για ένα αύριο που δεν θα έρθει ποτέ για το παιδί τους που κάποιος το σκότωσε

Αν δεν ζούσαν τόσες μέσα στον τρόμο που προκαλούν στην ψυχή τους οι μακάβριοι ήχοι του πολέμου

Αν δεν έκλαιγαν τόσες βυθισμένες στην απόγνωση για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους

Αν δεν μοχθούσαν τόσες για να βρουν το δίκιο τους μέσα σε σπίτια, μέσα σε αίθουσες δικαστηρίων, μέσα σε πατριαρχικές κοινωνίες

Αν δεν πάσχιζαν τόσες να ξεφύγουν από τα στερεότυπα που τους καθορίζουν όλη τους τη ζωή λες και δεν είναι δική τους

Αν δεν ζούσαν τόσες καθημερινά μέσα στην αδικία στη δουλειά τους

Αν δεν ασφυκτιούσαν τόσες μέσα στις προσδοκίες που έχουν όλοι από εκείνες από την κούνια τους ακόμα

Αν δεν έκλαιγαν σιωπηλά τόσες την απώλεια κάποιου ονείρου τους γιατί δεν ήταν αρκετά "σωστό" ή αποδεκτό από τους άλλους

Αν δεν πάλευαν τόσες με τη βία και την κακοποίηση μέσα στα ίδια τους τα σπίτια...

Ίσως σήμερα να ήταν Γιορτή. Όμως δεν είναι. Και προσεύχομαι για τη μέρα που η ζωή των γυναικών θα είναι τουλάχιστον δική τους να την ορίσουν.  Όπως ακριβώς την ονειρεύτηκαν όταν ήταν μικρά κοριτσάκια.

Προσεύχομαι για τη μέρα που καμιά δεν θα τρέμει από φόβο μέσα στο σπίτι της, καμία δεν θα βιαστεί, καμία δεν θα κριθεί για τις επιλογές της, καμία δεν θα γίνει πρόσφυγας γιατί κάποιος ισχυρός αποφάσισε έναν ακόμα πόλεμο, καμία δεν θα απολογηθεί για την επιτυχία της, καμία δεν θα λείπει.

Κάτι πρέπει να αλλάξει. Και δεν έχω αμφιβολία ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Σταθερά, συντεταγμένα και με συνέπεια. Δεν είναι τα αγόρια οι εχθροί.

Είναι οι στρεβλές πεποιθήσεις, οι επικίνδυνες νοοτροπίες και αντιλήψεις, η πατριαρχία, ο φασισμός. Μόνο τα σχολεία μπορεί να αποτελέσουν τα φυτώρια εξέλιξης των ανθρώπων. Αν δώσουμε στα παιδιά φως, αυτό θα ξέρουν για ζωή. Αν τους δώσουμε σκοτάδι, θα συνηθίσουν (σ)το χάος.

Τα συναισθήματα, η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά από τα μαθηματικά και την ιστορία για ένα παιδί. Τα χρειαζόμαστε όλα, περισσότερο από ποτέ».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ