Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την ρωσική αντιπροσωπεία στο Μπρεστ της Λευκορωσίας (βίντεο)

«Τα σημεία κλειδιά στην ατζέντα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός»

Οι συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην πόλη Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία.

«Αρχίζουμε να συζητάμε με τους Ρώσους αντιπροσώπους. Τα σημεία κλειδιά στην ατζέντα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η ανακωχή και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των πολιτών από τις χώρες και τα χωριά που καταστράφηκαν ή βομβαρδίζονται συνεχώς», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter, αναρτώντας και μια φωτογραφία όπου τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία αναμένονται να ξεκινήσουν στη Λευκορωσία και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε νωρίτερα στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

«Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα», έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

«Θα ξεκινήσουμε σε περίπου δύο ώρες», πρόσθεσε σε μια ρωσική έκδοση αυτού του μηνύματος. «Το πρόγραμμα (σ.σ. των συζητήσεων) περιλαμβάνει τουλάχιστον το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες», είπε ο Αρακαμία.

Σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, που πλήττονται από βόμβες των ρωσικών δυνάμεων ή έχουν περικυκλωθεί, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Στα νότια, το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης είναι σχεδόν αποκομμένο και υφίσταται έντονους βομβαρδισμούς, η πόλη Χάρκιβ, η δεύτερη πολυπληθέστερη στη χώρα, επίσης βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές ημέρες.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για τις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην περιοχή της Μπρεστ της Λευκορωσίας, στην Μπελαβέσκαγια Πούσα, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αυτό το μέρος είναι κατάλληλο για την ουκρανική αντιπροσωπεία ιδιαίτερα επειδή πηγαίνει εκεί μέσω Πολωνίας.

Η ρωσική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία ζητήματα που σχετίζονται με «την στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική και διεθνή καθώς και την πολιτική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου.

Την προηγούμενη μέρα, είχε επισημάνει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πτυχές που είναι απαραίτητες για «κατάπαυση του πυρός». Μια πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν για μια δεύτερη συνάντηση.

Η Ουκρανία απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει τα αιτήματά της, αλλά λέει ότι θέλει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποναζιστοποιήσει» τη γείτονά της, υπονοώντας έτσι ότι θέλει τη συνθηκολόγηση της και το τέλος της εξουσίας στον τόπο που κατηγορεί ότι υποδαυλίζει μια υποτιθέμενη «γενοκτονία» ρωσόφωνου πληθυσμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ