Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και του Λαβρόφ

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στην δέσμη των κυρώσεων που θα επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Γερμανία και η Ιταλία ήραν σήμερα τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κατά την σύνοδο κορυφής για την πρόταση αυτή που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών, διευκρίνισαν οι δύο διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν χθες το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ένωση αλλά δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση, δήλωσε από πλευράς του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

 

 

"Δεν θα υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον τους, ωστόσο επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων ώστε να τελειώσει η βία στην Ουκρανία", είπε ο Σάλενμπεργκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που αναμένεται να εγκρίνει μια δέσμη κυρώσεων που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα πως η ΕΕ θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών για την εισβολή στην Ουκρανία.

 

 

"Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα, είναι ο κ. Πούτιν και ο κ. Λαβρόφ, που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή, θα υποβληθούν σε αυστηρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα είναι στη λίστα των κυρώσεων «εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, εάν δεν φέρει κάποιος αντίρρηση» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Κίεβο & τα προάστια - «φτιάξτε βόμβες μολότοφ» καλεί το υπουργείο Άμυνας (φωτό & βίντεο)

 

H απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν και του Λαβρόφ θα ληφθεί από το Συμβούλιο σε λίγο, σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

 

 

«Εχθές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συζήτησε και εφόσον δεν υπήρχε ομοφωνία γι' αυτό, χρέωσαν σε μένα και το Συμβούλιο να αναζητήσουμε λύση. Εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτό και ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία και εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, εάν κανείς δε φέρει αντίρρηση, εάν υπάρχει ομοφωνία, τότε ναι βεβαίως». Όταν ρωτήθηκε εάν είναι υπέρ αυτού, απάντησε: «προσωπικά είμαι πολύ υπέρ, αλλά το σημαντικό δεν είμαι εγώ, αλλά το συμβούλιο των υπουργών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ