Aθάνασιος Έλλις: Συνάντησα τον πρόεδρο του Ισραήλ κοντά στις ελληνικές ευαισθησίες - Υπερ της σύσφιγξης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο ωριμότητας, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

 

Γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στην Καθημερινή 

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο ωριμότητας, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών. Θα έπρεπε η σταδιακή πορεία εμβάθυνσης να έχει ξεκινήσει πριν από πολλές δεκαετίες, αλλά τώρα κοιτάμε στο παρόν και στο μέλλον. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις, αλλάζουν, ωστόσο η στρατηγική σχέση εμπλουτίζεται με σταθερά βήματα και από τις δύο χώρες.

Σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί και στη Λευκωσία. Η επιλογή του να έχει επαφές με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία πριν από την επίσκεψή του στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι τυχαία.

Γιος πρώην προέδρου της χώρας, ο κ. Χέρτσογκ είναι πολύ έμπειρος πολιτικός. Εχει αναλάβει αρκετά υπουργεία, ενώ διετέλεσε ηγέτης της αντιπολίτευσης επί μία πενταετία.

Πριν από δύο χρόνια τον συνάντησα στην Αθήνα. Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Αντιλαμβάνεται τις ελληνικές ευαισθησίες και είναι υποστηρικτής της συνεχιζόμενης σύσφιγξης των διμερών σχέσεων αλλά και του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ηταν τότε επικεφαλής της οργάνωσης που συντόνιζε τη συνεργασία του Ισραήλ με την πανίσχυρη εβραϊκή διασπορά: «Οι λαοί μας μοιράζονται πολλά κοινά. Τα δύο έθνη μας έχουν λαμπρές ιστορίες και ισχυρές κοινότητες διασποράς που διατηρούν στενούς δεσμούς με τις πατρίδες τους.

Εχουμε τόσο πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και χαίρομαι που βλέπω πως οι δεσμοί μας ενισχύονται συνεχώς. Υπάρχει πολλή αγάπη και εκτίμηση μεταξύ των δύο εθνών και, φυσικά, τεράστιος σεβασμός για την υπέροχη ιστορία και κουλτούρα του ελληνικού λαού».

Τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στηρίζει και η Αμερική. Σε στρατηγικό επίπεδο, και πέρα από μεμονωμένες επιλογές και ατυχή non papers, τη θεωρεί βασική παράμετρο σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.

Οσο για την πιθανότητα βελτίωσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων –ενόψει και της επίσκεψης Ισραηλινού προέδρου στην Αγκυρα μετά πολλά χρόνια– η Αθήνα από την πρώτη στιγμή που άρχισε να οικοδομείται η στενή στρατηγική συνεργασία με την Ιερουσαλήμ, διεμήνυσε ότι αυτή δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.

Αλλωστε, εάν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, τερματίσει τις απειλές και επιλέξει τον δρόμο της καλόπιστης διαβούλευσης και συνεργασίας, η Αθήνα είναι η πρώτη που θα στηρίξει τη στενότερη δυνατή σχέση της με την Ε.Ε. και την ισότιμη συμμετοχή της στο περιφερειακό σκηνικό.

Αλλά με την απειλή πολέμου να βρίσκεται εν ισχύι και καθημερινές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αυτό είναι προφανώς αδύνατο.

Η Αθήνα βλέπει τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ ως ένα ακόμη βήμα εμβάθυνσης της ξεχωριστής σχέσης ανάμεσα στις δύο ώριμες δημοκρατίες της περιοχής και πυλώνες του δυτικού πολιτισμού, και είναι έτοιμη να συμβάλει από κοινού με το Ισραήλ στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ