ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την Πέμπτη  στις 21.00 ώρα Ελλάδος

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία συγκάλεσε αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος, όπως ανέφερε σε τουίτ ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργόΝικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Δείτε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία για 30 ημέρες - Επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών (βίντεο)

Φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Η «ιδιαίτερη» και «μοναδική» σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

Σημείωσε ότι « αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για την ενέργεια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να βγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής αερίου».

«Συμμεριζόμαστε επίσης την κατανόηση ότι, ναι, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά τα συστήματα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική πηγή ενέργειας.

Με τον καιρό, θέλουμε να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για εμάς, το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Κίεβο ζητεί "εγγυήσεις ασφαλείας" από τη Δύση και τη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από τη Δύση και τη Μόσχα, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας, σαφείς και χειροπιαστές, αμέσως», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα.

«Πιστεύω πως η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα στις χώρες που παρέχουν αυτές τις σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος και υπενθύμισε πως έχει προτείνει πολλές φορές να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κρίση.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την υποστήριξή τους και τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Είμαστε ενωμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας παίζεται αυτή τη στιγμή σε εμάς, στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εξάλλου, σε κοινή διακήρυξη με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ουκρανία αξίζει να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Πολωνία και η Λιθουανία θα την υποστηρίξουν σε αυτό τον σκοπό.

«Τονίζουμε πως, δεδομένης της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας, η Ουκρανία αξίζει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και η Λιθουανία και η Πολωνία θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επίτευξη αυτού του σκοπού», αναφέρεται στη διακήρυξη που υπογράφηκε στο Κίεβο από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η κοινή διακήρυξη ζητεί από τη διεθνή κοινότητα την «ταχύτατη εισαγωγή» «ισχυρών» κυρώσεων στη Ρωσία, περιλαμβανομένων μέτρων που στοχοποιούν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ