Συγκίνηση προκαλούν οι εικόνες των Ουκρανών που εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Αφήνουν το βιός τους & τους δικούς τους ανθρώπους

Εικόνες θλίψης...

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές του Ντονμπάς αποφάσισαν να εκκενώσουν τις περιοχές αυτές, μια απρόσμενη, σοκαριστική εξέλιξη στη ρωσοουκρανική κρίση, την οποία η Δύση πιστεύει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι σειρήνες ήχησαν στο Ντονέτσκ και ξεκίνησε η απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων - προηγούνταν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους  είναι ρωσόφωνοι και πολλοί έχουν ήδη αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Μέσα σε λίγες ώρες από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ολόκληρες οικογένειες συγκεντρώθηκαν για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 700.000 άνθρωποι θα φύγουν.

Μια γυναίκα αγκάλιασε κλαίγοντας τα παιδιά της.

Η Ιρίνα Λισάνοβα, 22 ετών, που μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στη Ρωσία, είπε ότι τώρα μαζεύει ξανά τα πράγματά της για να γυρίσει πίσω, μαζί με τη συνταξιούχο μητέρα της. «Η μαμά πανικοβάλλεται. Ο μπαμπάς μας στέλνει μακριά», είπε.

=

Ο πατέρας της, Κονσταντίν, 62 ετών, δήλωσε αποφασισμένος να μην φύγει. «Αυτή είναι η πατρίδα μου και η γη είναι δική μας. Θα μείνω και θα σβήνω τις φωτιές», είπε.

Η εκκένωση αποφασίστηκε αφού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης, σε μια ζώνη που σιγοβράζει εδώ και χρόνια, ξεκίνησαν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί που έχουν σημειωθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν την Πέμπτη 17/2  αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή.

Η Ρωσία από την άλλη επιμένει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Ουκρανία και κατηγορεί τη Δύση για ανεύθυνη πολεμοκαπηλία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ