Κυριάκος Μητσοτάκης για Ουκρανία: Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο (βίντεο)

Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών

«Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ.

Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική» και αποκάλυψε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: Την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους σας.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψή μου στη Σόφια, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σηματοδότησε μία πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις.

 

Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή σας επίσκεψη. Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.

Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.

Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική.

Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen.

 

 

Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε.

Δείτε επίσης:

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.

Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών.

Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

 

 

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας».

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτει.

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν προς το παρόν στην Ουκρανία. Επίσης, αναφέρει πως όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, παραθέτει τα στοιχεία επικοινωνίας με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και στην Οδησσό:

   -Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

   Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

   τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

   Email / Website: gremb.kie@mfa.grhttp://www.mfa.gr/kiev

   -Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

   Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine 87555

   Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

   Email: grgencon.mar@mfa.gr

   -Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

   Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE

   Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

   Email / Website: grgencon.ode@mfa.grhttp://www.mfa.gr/odessa

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ