Made in Greece ο Κύπρος Νικολαΐδης: Ο θαυματοποιός της εμβρυϊκής ιατρικής έχει σώσει δεκάδες πανομοιότυπα δίδυμα & τρίδυμα (βίντεο)

Είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας

Το 2020 το NETFLIX αφιέρωσε το πρώτο επεισόδιο της καινοτόμας σειράς «the surgeon’s cut» στον θαυματοποιό της εμβρυϊκής ιατρικής, Κύπρο Νικολαΐδη.

Ο Eλληνοκύπριος γιατρός έχει σώσει χιλιάδες παιδιά, παρεμβαίνοντας στη μήτρα και στο έμβρυο, εντοπίζοντας και διορθώνοντας προβλήματα. Στα σόσιαλ μίντια δεκάδες γονείς αναρτούν φωτογραφίες με τα παιδιά τους, γράφοντας ότι εκείνα δεν θα ζούσαν, αν δεν υπήρχε ο Κύπρος Νικολαΐδης.

Αυτό που έκανε τον γιατρό πασίγνωστο είναι το γεγονός ότι είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, που δείχνει πλέον σε σχεδόν κάθε γυναικά στην 12η εβδομάδα κύησης, αν το παιδί της έχει σύνδρομο down.

Ο γιατρός έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες,μία εκ των οποίων, έχει σώσει δεκάδες πανομοιότυπα δίδυμα και τρίδυμα, που κινδύνευαν από το «Σύνδρομο TTTS», που είναι ο πιο συχνός λόγος που δεν τα καταφέρνουν δίδυμα στην εγκυμοσύνη. εμείς μιλήσαμε με δυο μητέρες  που με δάκρυα στα μάτια μας είπαν, πως ο γιατρός έσωσε τα παιδιά τους.

«Έχω εκπαιδεύσει πολλούς γιατρούς στην Ελλάδα» δήλωσε ο γιατρός, στο Mega, ενώ έστειλε μήνυμα ελπίδας στις έγκυες γυναίκες.

Το έργο του Δρ Κύπρου Νικολαΐδη

Ο Κ. Νικολαϊδης θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Είναι καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Λονδίνου και του University College Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.ά.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Who is who

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο Καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυϊκής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το embyoiatriki.gr.

Twitter/@AnastasiadesCY

Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα.

Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες, η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει τον εξατομικευμένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία.

Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ