«Τρια αγόρια που δεν είχαν τι να κάνουν του Αγίου Βαλεντίνου» - Αυτή είναι η ιστορία των δημιουργών του YouTube!

 Πολύ πριν το Tinder πάρει τα ηνία ένας ελάχιστα γνωστός τότε ιστότοπος βίντεο, προσπάθησε να μπει στο «παχνίδι» των ραντεβού και του έρωτα

Το YouTube δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2006, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). 

Ειδικότερα η πλατφόρμα ιδρύθηκε από τους Steve Chen, Chad Hurley και Jawed Karim, τρεις πρώην υπαλλήλους του PayPal. Ο Hurley σπούδασε σχεδιασμό (Designers), και ο Chen με τον Karim σπούδασαν πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις της Ουρμπάνας.

 Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google.

Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το βιντεοϊστολόγιο (video blogging) και σύντομα πρωτότυπα βίντεο. 

Ωστόσο ο αρχικός σκοπός της πλατφόρμας ήταν πολύ διαφορετικός! Πολύ πριν το Tinder πάρει τα ηνία στις αφαρμογές online dating, ένας ελάχιστα γνωστός τότε ιστότοπος βίντεο, προσπάθησε να μπει στο «παχνίδι» των ραντεβού και του έρωτα.

Όπως αναφέρει το cnet.com ο συνιδρυτής Steve Chen μιλώντας το 2016 στο συνέδριο τεχνολογίας, κινηματογράφου και μουσικής South by Southwest στο Ώστιν του Τέξας «πάντα πιστεύαμε ότι υπήρχε κάτι με τα βίντεο εκεί (σ.σ. στο πεδίο των online dating) αλλά ποια θα ήταν η πραγματική πρακτική εφαρμογή; (...) σκεφτήκαμε ότι τα ραντεβού θα ήταν η κατάλληλη επιλογή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ιδέα ήταν οι singles να δημιουργούν βίντεο στα οποία θα παρουσίαζαν τον εαυτό τους και θα έλεγαν τι ψάχνουν σε μια σχέση. Μετά από πέντε ημέρες, κανείς δεν είχε ανεβάσει ούτε ένα βίντεο, έτσι αυτός και οι άλλοι συνιδρυτές, ο Chad Hurley και ο Jawed Karim, το ξανασκέφτηκαν.

«Εντάξει, ξεχάστε την πτυχή του ραντεβού», είπε ο Chen. «Ας το ανοίξουμε σε οποιοδήποτε βίντεο». Το στοιχείο του matchmaking, αν και βραχύβιο, ήταν ίσως πάντα στα χαρτιά. Ο Chen είπε ότι οι ιδρυτές κατοχύρωσαν το όνομα YouTube στις 14 Φεβρουαρίου, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Τρια αγόρια που δεν είχαν τι να κάνουν του Αγίου Βαλεντίνου» συμπλήρωσε.

Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο "Me at the zoo", δείχνουν τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στο Diego Zoo San. Το βίντεο αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005, και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές.

Τον Οκτώβριο του 2005, ένα βίντεο του YouTube σπάει για πρώτη φορά το φράγμα του 1 εκατατομμυρίων views και γίνεται αυτό που λέμε σήμερα viral. Πρόκειται για μία διαφήμιση της Nike που δείχνει τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Ronaldinho να παραλαμβάνει ένα ζευγάρι «Golden Boots»

Σαφώς η «στροφή» που αποφάσισαν να κάνουν απέδωσε και το YouTube έχει εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία βίντεο, βοηθώντας καλλιτέχνες όπως  ο Justin Bieber, η makeup artist Michelle Phan και ο Σουηδός gamer PewDiePie, να ξεκινήσουν την καριέρα τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ