Του Αγίου Βαλεντίνου της Μυτιλήνης - η γιορτή της αγάπης στην καθολική εκκλησία της πόλης

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη βρέθηκαν το 1907

Τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, η γιορτή του Αγίου της αγάπης στην καθολική Εκκλησία της πόλης. Η ιστορία της εύρεσης των λειψάνων του στη Μυτιλήνη.

Τηρώντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοιού θα τιμηθεί φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος στη Μυτιλήνη, όπου στην «φραγκοκλησσιά», την εκκλησία της Παναγίας των καθολικών της πόλης φυλάσσονται λείψανα του διασημότερου αγίου της εποχής μας.

Ας σημειωθεί ότι λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, που φιλοξενούνται στη Μυτιλήνη εδώ και 120 περίπου χρόνια!

Η λειτουργία για τον Άγιο Βαλεντίνο στο Ναό του Αγίου θα ξεκινήσει στην καθολική Εκκλησία στην οδό Ερμού στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου - Άνδρου - Τήνου - Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης.

Ο Άγιος Βαλεντίνος στη Μυτιλήνη

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη βρέθηκαν το 1907. Προηγήθηκε ένα ταξίδι πολλών αιώνων που ξεκίνησε από το μαρτύριο του επί Κλαύδιου του Β του επονομαζόμενου και Γότθου στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στην οδό Φλαμίνια της Ρώμης και την ταφή του μαζί με ένα φιαλίδιο με αίμα του στην κατακόμβη της αγίας Πρισκίλλας.

Σύμφωνα με την αγιολογία των καθολικών, ο πιθανότατα πρεσβύτερος Βαλεντίνος συνελήφθη στη Ρώμη όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος Β', ο επονομαζόμενος και Γότθος. Αφού βασανίστηκε, εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στην οδό Φλαμίνια.

Οι σύντροφοί του τότε περισυνέλεξαν το αίμα του σε ένα γυάλινο φιαλίδιο και έθαψαν το σώμα του μαζί με το γυάλινο φιαλίδιο στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Το 1815 ο φύλακας των κατακομβών π. Πέτρος Κόμπι, ανακαλύπτει τον σκαλισμένο στο τοίχωμα των κατακομβών, τάφο με τη μισοσβησμένη επιγραφή ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου επί Πάπα Πίου του 7ου ο τότε βικάριός του καρδινάλιος Ιούλιος ντι Σομάλια προβαίνει σε ανακομιδή των λειψάνων τα οποία δωρίζονται στον ιερέα ευγενή Ιωάννη-Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo από το δουκάτο του Ουρμπίνο παρεκκλησιάρχη και υμνωδό στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του Ispali στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Μια περίοδος σιωπής

Το πώς αυτά τα λείψανα συνοδευόμενα από συνοδευτικά έγγραφα έφτασαν στη Μυτιλήνη δεν είναι γνωστό. Προφανώς μετά το θάνατο Ιωάννου-Βαπτιστού Longarini di S. Costanzo, κληροδοτήθηκαν σε κάποιον από τους συγγενείς του που απόγονος του μετανάστευσε στη Μυτιλήνη όπου τότε η καθολική κοινότητα είχε σημαντικά οικονομικά συμφέροντα συνδεόμενα με τη Χίο και φυσικά τη Σμύρνη.

Της τοποθέτησης των λειψάνων στον καθολικό ναό ακολουθεί άλλη μια περίοδος σιωπής μέχρι το 1990 που ο υπερήλικας εφημέριος του καθολικού ναού της Μυτιλήνης, φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι σφράγισε τη Φραγκοκλησιά ελλείψει καθολικού ποιμνίου, πήρε τα λείψανα και αναχώρησε για την Αθήνα. Μέρος των λειψάνων τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκιλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, και άλλο στάλθηκε στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

Επισκευή του Ναού και επιστροφή των λειψάνων

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την επισκευή του καθολικού ναού - μνημείου και την επανασύστασης μιας μικρής καθολικής κοινότητας αποτελούμενης κυρίως από μετανάστες και Ευρωπαίους καθολικούς που ζουν στη Μυτιλήνη, τα λείψανα επέστρεψαν στο χώρο όπου ανήκουν, σύμφωνα με το stonisi.gr.

Σαν σήμερα τα τελευταία χρόνια η καθολική εκκλησία συγκέντρωνε εκατοντάδες προσκυνητές ενώ τα λείψανα του αγίου λατρεύονταν στους δρόμους της Μυτιλήνης όπου λιανεύονταν. Έως και πρόπερσι όπου οι εκδηλώσεις αντιμετώπισαν την εχθρότητα της δημοτικής αρχής και μερίδας της τοπικής Εκκλησίας.

Πέρυσι ο εορτασμός ήταν μοναχικός λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και η λειτουργία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Φέτος η Εκκλησία ανοίγει αλλά για συγκεκριμένο αριθμό πιστών ενώ ας σημειωθεί ότι μια θεία λειτουργία πα πραγματοποιηθεί και το πρωί της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου και πάλι με μικρό αριθμό παρισταμένων. Με την ελπίδα του χρόνου τα πράγματα να είναι καλύτερα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ