Κογκρέσο: Η Αντζελίνα Τζολί δακρυσμένη μιλά για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - η συγκινητική ομιλία (φωτό & βίντεο)

Όσα είπε για την κακοποίηση και την βία κατά των γυναικών

Η Αντζελίνα Τζολί μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο υπέρ των επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας και προέτρεψε τη Γερουσία των ΗΠΑ να προστατεύσει τα θύματα.

Ειδικότερα η 46χρονη ηθοποιός εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον όπου προέτρεψε τους νομοθέτες να ανανεώσουν τον νόμο για τη βία κατά των γυναικών (Vawa).

Απευθυνόμενη στους γερουσιαστές σε μια ομιλία, που προβλήθηκε τηλεοπτικά η σταρ των Eternals, απέτισε φόρο τιμής σε εκείνους που οι κακοποιοί τους, τους έχουν κάνει να αισθάνονται «ανίσχυροι», σε ένα «σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει».

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είπε ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ανανεώσει τον Νόμο για τη Βία κατά των Γυναικών, εδώ και μια δεκαετία «ενισχύει αυτή την αίσθηση αναξιότητας» που νιώθουν ορισμένα θύματα και τους κάλεσε να δράσουν αμέσως.

«Η άσχημη αλήθεια είναι ότι η βία στα σπίτια έχει κανονικοποιηθεί στη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ψηφοφορίες που θα κάνετε φέτος στη Γερουσία.

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν στέκομαι εδώ στο κέντρο της δύναμης του έθνους μας, μπορώ να σκεφτώ μόνο όλους όσους αισθάνονται ανίσχυροι απεναντι στους κακοποιούς τους, από ένα σύστημα που δεν κατάφερε να τους προστατεύσει. Τις γυναίκες που παλεύουν με ελάχιστη ή ανύπαρκτη υποστήριξη, που ακόμα κουβαλούν το στίγμα και το τραύμα της κακοποίησής τους.

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νέα παιδιά που έχουν επιβιώσει από κακοποίηση και έχουν γίνει δυνατά, όχι λόγω του συστήματος προστασίας παιδιών, αλλά παρά την απουσία του. Και τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν πεθάνει ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία κανονικοποιείται στη χώρα μας. Τέσσερα με επτά παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στις ΗΠΑ εξαιτίας της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης. Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν καταχρηστικές καταστάσεις είναι ότι τους έχουν κάνει να νιώθουν ανάξιοι.

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν υπάρχει σιωπή από ένα Κογκρέσο που είναι πολύ απασχολημένο για να ανανεώσει τον Νόμο για τη Βία κατά των Γυναικών για μια δεκαετία, αυτό ενισχύει αυτή την αίσθηση αναξιότητας».

Η Αντζελίνα Τζολί μίλησε με τρεμάμενη φωνή και μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν από κακοποιούς ενήλικες και για εκείνους που έμειναν πίσω, που αγωνίστηκαν να αλλάξουν τον νόμο για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί σε άλλη οικογένεια, αναφέρει η metro.co.uk.

Η ηθοποιός και ειδικήαπεσταλμένος του ΟΗΕ συνοδευόταν από την μεγαλύτερη της κόρη, την 17χρονη Ζαχάρα, ενώ μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εικόνα της ίδιας και της κόρης της, από το Καπιτώλιο.


Να σημειωθεί ότι δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών παρουσίασε την Τετάρτη μια πρόταση για την εκ νέου έγκριση του νόμου της δεκαετίας του 1990 που επεκτείνει την προστασία για τα θύμα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Η τελευταία φορά που ανανεώθηκε ο νόμος ήταν το 2013, αλλά σταμάτησε το 2019 λόγω των Ρεπουμπλικάνων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ