Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες, χιόνια & ισχυροί άνεμοι - Προειδοποιούν Μαρουσάκης, Αρναούτογλου (χάρτες)

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν....

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε χθες η ΕΜΥ που προειδοποιεί για θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αναλυτικά:

Β. Σήμερα Τρίτη (08-02-2022)

α) Σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ.

β) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.

Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τετάρτη (09-02-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

β) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι Κλέαρχος Μαρουσάκης και Σάκης Αρναούτογλου

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Προσοχή στους βοριάδες που από το βράδυ

Δυο λόγια σχετικά με την μεταβολή του καιρού 

1. Σύντομη γενικά μεταβολή και πολύ φυσιολογική για την εποχή που βρισκόμαστε (Χειμώνας....).

2. Χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές προς τα κεντρικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω. Πολύ πιθανό να δούμε και πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης να δέχονται χιονοπτώσεις 

3. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα μέσα στο Αιγαίο από το ύψος των Κυκλάδων και πιο νότια. Η καταιγίδα είναι από τη φύση της ένα έντονο φαινόμενο οπότε δείχνουμε μια προσοχή όπως πρέπει πάντα να κάνουμε στις καταιγίδες όλες τις εποχές του έτους.

4. Προσοχή στους βοριάδες που σήμερα όλη σχεδόν την ημέρα θα φτάνουν τοπικά τα επίπεδα θυέλλης σε αρκετές περιοχές και με έμφαση περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο.

5. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο πολύ δυνατός βοριάς. Αν βγει κάποιο πρόβλημα το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε αυτή την εξέλιξη.

6. Στην Αττική θα δούμε μέσα στη νύχτα και σήμερα βροχοπτώσεις ήπιας γενικά έντασης ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινά ίσως και ημιορεινά στα βόρεια τμήματα. Δεν φαίνεται τα φαινόμενα να προβληματίζουν ιδιαίτερα ενώ και εδώ να προσέξουμε τους δυνατούς βοριάδες με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια.

7. Από Τετάρτη και μετά πάμε σε γενική βελτίωση του καιρού όπου προς το Σάββατο ίσως δούμε και θερμοκρασίες κοντά στους 20° ή και λίγο παραπάνω, πρόσκαιρα όμως μιας και στη συνέχεια θα επανέλθουμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες (Χειμώνας γαρ...)

Κλείνοντας να τονίσω ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τόσο δυνατό σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό στην Αττική και όχι μόνο και να τονίσω επίσης ότι και η στατιστική μας δείχνει ότι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ!!!!

Σάκης Αρναούτογλου: Λίγο προσοχή στη Δυτική Μακεδονία

Προσοχή, την Τρίτη 8/2 στους κατά τόπους σφοδρούς ριπαίους Βόριάδες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας – που ίσως αγγίξουν τα 9 και τοπικά και τα 10 μποφόρ σε θάλασσα και ξηρά, όπως σας ανέφερα μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 και απο την προηγούμενη εβδομάδα!

Οδηγούμε με μειωμένη ταχύτητα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) γιατί οι ριπές του ανέμου που εισέρχονται από κάτω μπορεί να δυσκολέψουν το φρενάρισμα και κατά συνέπεια τον έλεγχο του οχήματος/μηχανής.

– Στην περίπτωση που είναι να περάσουμε από γέφυρες, τα μάτια μας δεκατέσσερα στα αυτοκίνητα που τραβάνε κάτι ογκώδες, πχ τροχόσπιτο ή οτιδήποτε άλλο!

Όταν είναι να προσπεράσουμε φορτηγά ή λεωφορεία κλπ θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι με το που θα το προσπεράσουμε, οι ριπές του αέρα μπορεί και να μας ξαφνιάσουν δυσάρεστα γιαυτό και κρατάμε γερά το τιμόνι!

– Δίνουμε περισσότερο χώρο, (κρατώντας απόσταση ασφαλείας) στους ποδηλάτες, τους μοτοσυκλετιστές και γενικά σε ογκώδη οχήματα καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να τους παρασύρουν ευκολότερα και να παρεκκλίνουν της πορείας τους! .

– Δεν παρκάρουμε κάτω από δέντρα, στύλους, διαφημιστικές πινακίδες-επιγραφές κλπ

– Αποφεύγουμε οποιοδήποτε φορτίο στην οροφή του αυτοκινήτου μας για ευνόητους λόγους!

Λεπτομέρεις και στα αναλυτικά δελτία καιρού της ΕΡΤ3 στις 16:45 και στις 22:45!

Σάκης Αρναούτογλου

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ