Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Μόνικα Βίτι: Η Ρώμη αποχαιρετά την βασίλισσα του ιταλικού σινεμά (φωτό & βίντεο)

Σήμερα το τελευταίο αντίο στην σπουδαία ηθοποιό

Η σορός της μεγάλης Ιταλίδας ηθοποιού Μόνικα Βίτι τέθηκε την Παρασκευή σε λαϊκό προσκύνημα στο δημαρχιακό μέγαρο της Ρώμης, το Καπιτώλιο.

Οι Ρωμαίοι είχαν την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής μέχρι τις 6 το απόγευμα και από σήμερα το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Ο περιφερειάρχης της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο οποίος μετέβηστο Καπιτώλιο, δήλωσε ότι η Μόνικα Βίτι, εκτός από το μεγάλο ταλέντο της, διακρινόταν και για την ειλικρινή κοινωνική της ευαισθησία. «Μας έλειψε και θα μας λείψει το μεταδοτικό της χαμόγελο», είπε η Ιταλίδα ηθοποιός Μαρίζα Λαουρίτο.

«Τελικά δεν ήταν μόνο ηθοποιός. Είχε και ένα άλλο χάρισμα: στην πραγματικότητα ήταν και σκηνοθέτις των έργων στα οποία έπαιζε», πρόσθεσε η συγγραφέας Ντάτσια Μαραϊνι. Το δημαρχιακό μέγαρο της Αιώνιας Πόλης επισκέφθηκε και ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η κηδεία της παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδας θα τελεσθεί σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα στις 3 (ώρα Ιταλίας) στην Εκκλησία των Καλλιτεχνών (Chiesa degli Artisti), στην Πλατεία του Λαού της ιταλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Εδώ και περίπου δυο δεκαετίες είχε αποσυρθεί από την δημόσια και καλλιτεχνική ζωή, λόγω νευρολογικής, εκφυλιστικής ασθένειας. «Μούσα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, παρτενέρ του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Σόρντι, με μια ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη βραχνή φωνή.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον σύζυγο της ηθοποιού, τον Ρομπέρτο Ρούσο.

ANSA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είχε παίξει σε πάνω από 50 έργα και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας την είχε τιμήσει με Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της, ενώ είχε λάβει και πέντε βραβεία «Ντάβιντ Ντι Ντονατέλο», ως καλύτερη Ιταλίδα ηθοποιός. 

«Είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή, να επικρατήσει  και ως κωμική ηθοποιός, κάτι το πολύ σπάνιο για μια γυναίκα», έλεγε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ενώ είχε διευθύνει και η ίδια, ως σκηνοθέτης, κινηματογραφικά έργα. Ο Ιταλικός Τύπος έγραψε για τον θάνατό της ότι «η Μόνικα κατάφερνε να είναι συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη». 

Στο θέατρο είχε ερμηνεύει Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ. Παράλληλα, διέπρεψε και στο χώρο της μεταγλώττισης. Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε  να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου. Βλέποντας την να μεταγλωττίζει, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι είπε την καθοριστική για την πορεία της φράση: «αυτή η κοπέλα έχει ωραίο κεφάλι, θα μπορούσε να κάνει και σινεμά».

ANSA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Νύχτα, η Έκλειψη, Κόκκινη Έρημός, είναι ορισμένες μόνον από τις μεγάλες της επιτυχίες. Οι Γάλλοι, της έδειχναν την ίδια αγάπη και εκτίμηση με τους συμπατριώτες της  και οι κριτικοί κινηματογράφου στο Παρίσι με κάθε ευκαιρία υπογράμμιζαν την εκφραστικότητα και το έντονο βλέμμα της Μόνικα Βίτι, το ότι κατάφερνε να επικοινωνεί χωρίς να πρέπει να προφέρει ούτε μια λέξη. 

Ο Μάριο Ντράγκι για τον θάνατο της Μόνικα Βίτι: «ήταν μια ηθοποιός με μεγάλη ειρωνεία και εξαιρετικό ταλέντο»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της μεγάλης Ιταλίδας ηθοποιού Μόνικα Βίτι, η οποία πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών.

«Ήταν μια ηθοποιός με μεγάλη ειρωνεία και εξαιρετικό ταλέντο. Κατέκτησε γενιές Ιταλών με την ομορφιά της, το πνεύμα της, την υποκριτική της ικανότητα. Συνέβαλε στην λάμψη του ιταλικού κινηματογράφου», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι υπογράμμισε: «αντίο στην βασίλισσα του ιταλικού κινηματογράφου. Σήμερα είναι πραγματικά μια ημέρα γεμάτη λύπη. "Έφυγε" μια μεγάλη καλλιτέχνιδα και μια μεγάλη Ιταλίδα».

«Ήταν η πρώτη που με ενθάρρυνε να συνεχίσω αυτή την δουλειά. Οι νέες ηθοποιοί πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις ερμηνείες της, αποτελούν περιουσία ανεκτίμητη», τόνισε ο Ιταλός ηθοποιός Κάρλο Βερντόνε.

Στην αίθουσα Τύπου του Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σανρέμο, το οποίο άρχισε την Τρίτη, όλοι οι δημοσιογράφοι, μόλις πληροφορήθηκαν την είδηση της Μόνικα Βίτι, σηκώθηκαν όρθιοι και -εμφανώς συγκινημένοι- τίμησαν τη μνήμη της με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ