Κακοκαιρία Ελπίς: Νέα επιδείνωση από Δευτέρα - για χιόνια στην Αθήνα προειδοποιούν Μαρουσάκης & Καλλιάνος (φωτό & βίντεο)

Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Προειδοποίηση ότι η κακοκαίρια Ελπίς θα ενταθεί από το βράδυ της Κυριακής, στέλνει μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ειδικότερα ο μετεωρολόγος του Open στο post του αναφέρει για τον καιρό:

«Με την κακοκαιρία σε εξέλιξη κυλάει και η σημερινή ημέρα με τις πιο πολλές - πυκνές χιονοπτώσεις να εστιάζονται προς τη νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πρόσκαιρα, κύματα χιονοπτώσεων θα απασχολούν και τα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού Αττικής. 

Μέσα στη νύχτα αλλά κυρίως αύριο περνάμε στο πιο "βαρύ" κύμα αυτής της χιονο-κακοκαιρίας με πολλές περιοχές στο Αιγαίο ή και που βλέπουν προς αυτό να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και η Αττική όπου πολύ πιθανό να χρειαστούν αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε αρκετές περιοχές του νομού, πιθανόν και στο κέντρο της πόλης. 

 

 

Από εκεί και μετά μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ανατολικά ηπειρωτικά από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο κάτω, στις Σποράδες, την Εύβοια, τα κεντρικά, ανατολικά, βόρεια τμήματα της Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο ακόμη και τα Δωδεκάνησα όπου τα χιόνια θα κατέβουν κοντά στο κύμα. 

Τεράστια προσοχή στο εθνικό οδικό δίκτυο που ενώνει Αττική με Λαμία όπου πολύ πιθανόν τμήματά του να κλείσουν εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού.  

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε μέρα με τη μέρα την εξέλιξη και πορεία των χιονοπτώσεων. Υποχώρηση αυτού του σφοδρού χιονιά αναμένουμε από Τρίτη απόγευμα αλλά κυρίως Τετάρτη με το τσουχτερό κρύο όμως να επιμένει μαζί του και ο ισχυρός παγετός.

 

 

Μην εκπλαγούμε αν τις επόμενες ημέρες δούμε τον υδράργυρο ακόμη και κάτω από τους -20° στα βόρεια τμήματα.  Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα! Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και σε όλους!

Γιάννης Καλλιάνος: Πιθανές χιονοπτώσεις στην Αττική

Ανάρτηση για την εξέλιξη της πανδημίας έκανε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος που δεν απέκλεισε την πιθανότητα να δούμε χιόνια στην Αθήνα. Αναλυτικά έγραψε στο Facebook:

«ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι - απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι - απόγευμα, είναι τα ακόλουθα : 

Πιθανότητες χιονόπτωσης :

- Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%

- Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm  :

- Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα : 99%

- Στο κέντρο της Αθήνας : 85%

- Στα νότια προάστια : 55-60%

- Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κτλπ) : 35-40%

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ' ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.   

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν "κλειδώσει". Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

 

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΧΙΟΝΟ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί)».

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

 

 

Κακοκαιρία Ελπίς: Νέα επιδείνωση από το βράδυ της Κυριακής

Δορυφορικές εικόνες που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου σήμερα και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου.

Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ωστόσο αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Στερεά Ελλάδα: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της κακοκαιρίας - Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι στην Εύβοια αποφασίζουν το κλείσιμο των σχολείων, προληπτικά, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη έτσι ώστε να περάσει το κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα πλήξει την περιοχή.

Ήδη, ο δήμος Ερέτριας αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη όπως επίσης και ο δήμος Καρύστου και αναμένεται η απόφαση για τον δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας 'Αννας ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιες αποφάσεις να έχουμε και σε άλλες περιοχές στους υπόλοιπους δήμους της Στερεάς Ελλάδας κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

 

Ωστόσο οι προετοιμασίες για το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελπίδα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα είναι περιορισμένα και αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Εύβοια και στον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας.

Στην Εύβοια χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω της χιονόπτωσης αλλά κυρίως λόγω του παγετού που επικρατεί στους δρόμους

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

 

 

Στην Ευρυτανία η δυσκολία της κίνησης των οχημάτων που χρειάζονται επίσης αλυσίδες είναι στους δρόμους

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  •  Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Σε ό,τι αφορά την Φωκίδα και τη Βοιωτία το πρόβλημα εντοπίζεται στο δρόμο από την Αράχωβα μέχρι τον Επτάλοφο ο δρόμος δηλαδή που οδηγεί και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Τέλος μεγάλος όγκος χιονιού έχει πέσει και στο νησί της Σκύρου όπου με εκχιονιστικά μηχανήματα γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού.

Στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα το μεγάλο βάρος των προσπαθειών θα δοθεί στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ιδιαίτερα από την περιοχή του Κάστρου της Βοιωτίας μέχρι και τα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας, για να παραμείνει ανοιχτή.

Χιονίζει στην ορεινή Κάρπαθο

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.

Αναμένεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενε ώρες γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Έντονη χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου - Αναγκαστική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Στα λευκά έχει ντυθεί το Οροπέδιο Λασιθίου, που από τα ξημερώματα χιονίζει ακατάπαυστα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη αν και η παρουσία εκχιονιστικού μηχανήματος για τον καθαρισμό των δρόμων, είναι συνεχής. Η θερμοκρασία στο Οροπέδιο βρίσκεται στους -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έχει κατέβει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως στην περιοχή Κράσι.

Η «Ελπίς» έντυσε στα λευκά την Κρήτη - Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς» που έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του στο νησί. Η χιονόπτωση έχει κατέβει σε επίπεδα κάτω των 1000 μέτρων υψόμετρο, ενώ δυσκολίες στις μετακινήσεις εντοπίζονται σε περιοχές όπως οι Γωνιές, ο Κρουσώνας, η Βιάνος και το Οροπέδιο Λασιθίου όπου απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη εκχιονιστικά μηχανηματα βρίσκονται από τα ξημερώματα στις συγκεκριμένες περιοχές, για να κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους «ωστόσο καλό είναι οι πολίτες εκτός από τις αλυσίδες, να περιορίσουν στο απαραίτητο τις μετακινήσεις τους».

Ο κ. Συριγωνάκης ανέφερε ότι η κακοκαιρία που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, κρατάει σε πλήρη εγρήγορση το μηχανισμό της πολιτικής προστασίας, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και από τους πολίτες που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί τις νυχτερινές και τις πολύ πρωινές ώρες, λόγω παγετού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ