Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει το τέλειο brunch - Scones πατάτας με φέτα και αβγά ποσέ

Φτιάξτε το και εσείς, σίγουρα θα ξετρελαθείτε!

Συστατικά

Για τα scones

300 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ. (καθαρό βάρος)

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. φέτα, σπασμένη

25 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 αβγό, μέτριο

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα αβγά ποσέ

1 φύλλο δάφνης

κόκκους πιπεριού

4 κ.σ. ξίδι, λευκό

1 κ.σ. αλάτι

4 αβγά

Για το σερβίρισμα

4 φέτες προσούτο

2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.  

Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη φέτα, το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ και το αβγό, ελαφρά χτυπημένο.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ένα πιρούνι. Θέλουμε οι πατάτες να λιώσουν σχεδόν και να ανακατευτούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. 

Χωρίζουμε το μείγμα με τις πατάτες σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια και τα πλάθουμε με τα χέρια μας, δίνοντάς τους ένα λεπτό και στρογγυλό σχήμα.

Τα τοποθετούμε στο τηγάνι σε δόσεις και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Για τα αβγά ποσέ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το αλάτι και 2 κ.σ. ξίδι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο ξίδι και σπάμε μέσα τα αβγά. Το ξίδι έχει την ιδιότητα να τα κρατάει ξεχωριστά.

Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα της κατσαρόλας δημιουργώντας μια δίνη.

Ρίχνουμε με προσοχή ένα-ένα τα αβγά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 2-4 λεπτά.

Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και με ένα ψαλίδι κόβουμε κάποια κομμάτια από ασπράδι που περισσεύει.

Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σερβίρισμα

Τοποθετούμε τα scones σε πιάτα, από πανω φέτες προσούτο και τα αβγά ποσέ. 

Ρίχνουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ