Πώς να νιώθεις άνετα με την ανασφάλεια της παγκόσμιας κρίσης - Τίποτα δεν είναι το ίδιο και όλα έχουν αλλάξει

Ο παγκόσμιος πληθυσμός βιώνει συναισθήματα θυμού, έντασης, πόλωσης

Είναι σίγουρο ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει τα επίπεδα ανασφάλειας, άγχους και στρες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο. Η ύπαρξη του διαδικτύου και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, μόνο καλύτερα δεν κάνει τα πράγματα. Όλα γιγαντώνονται, συνοδεύονται από εικόνες και κυκλοφορούν μέσα σε λίγα λεπτά σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.

Ο φόβος της αρρώστιας, της απώλειας της υγείας ή/και της ζωής, η οικονομική κρίση, η απώλεια της κοινωνικής ζωής, της εργασίας, της κανονικότητας όπως τη ζούσαμε πριν την πανδημία, έχει ταράξει την πνευματική και ψυχική υγεία όλων μας. Τίποτα δεν είναι το ίδιο και όλα έχουν αλλάξει. Και αυτή η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το πώς θα είναι το αύριο και τι θα συμβεί μετά, κάνει τις σκέψεις για το αύριο ακόμα πιο ζοφερές.

Το σώμα μας και ο οργανισμός κάτω από αυτές τις συνθήκες, λειτουργεί συνεχώς υπό καθεστώς μάχης, με τα ένστικτα της μάχης, φυγής ή ακινητοποίησης σε κατάσταση συναγερμού. Ο παγκόσμιος πληθυσμός βιώνει συναισθήματα θυμού, έντασης, πόλωσης. Οι εμβολιαστές έναντι των αντιεμβολιαστών, οι «να ανοίξουμε τα πάντα» σε μάχη με τους «να κλείσουμε τα πάντα», οι εθνοφυλετικές διαφορές σε πολλές χώρες εντείνονται, ο πλανήτης είναι ένα καζάνι που βράζει.

Η κρίση, υγείας, οικονομική, του τι μέλλει γενέσθαι, κάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια μας να μην είναι σταθερό, αισθανόμαστε να βουλιάζουμε, δεν υπάρχει κάτι σταθερό να πιαστούμε και να ορθοποδήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση; Το να μπορούμε όμως να βρούμε κάτι αισιόδοξο, να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι, να μπορούμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική και ψυχική μας υγεία, γράφει η  Ιωάννα Ελ Σοκάρυ στο tsemperlidou.gr.

  • Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να είστε καλά ενυδατωμένοι. Η ελαφριά ή πιο βαριά αφυδάτωση εντείνει τα αισθήματα στρες και άγχους και να μην αναφέρουμε το αίσθημα κόπωσης και κούρασης.
  • Καλοσύνη – να είστε καλοί με τον εαυτό σας και τους άλλους. Είναι πολύ εύκολο και κάνει καλό σε όλους.
  • Μάθετε να αναπνέετε σωστά. Συνειδητά, βαθιά! Το στρες και το άγχος επηρεάζει το πώς αναπνέουμε, η αναπνοή μας γίνεται πιο ρηχή και σύντομη, γρήγορη και αυξάνει τον συναγερμό μάχης, φυγής ή ακινητοποίησης.
  • Επικοινωνήστε με video ή chat με κάποιον φίλο ή συγγενή που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και μπορεί να σας ακούσει με προσοχή και ενσυναίσθηση, προσφέροντας τον χρόνο του και όλο του τον εαυτό. Και να είστε και εσείς διαθέσιμοι για τους άλλους με τον ίδιο τρόπο.
  • Ξανασκεφτείτε τις βασικές αρχές σας, τις πεποιθήσεις σας για τα βασικά πράγματα στη ζωή. Ξαναβάλτε προτεραιότητες εάν έχουν αυτές έχουν αλλάξει με τον καιρό.
  • Κάντε κάτι που να συμφωνεί με τις βασικές αρχές σας. Προσφέρετε τον χρόνο σας, την φροντίδα σας, λίγα χρήματα, παλιά πράγματα. Βρείτε έναν σκοπό που να σας κάνει να αισθάνεστε χρήσιμη και όμορφα.
  • Εντάξτε κάποια μορφή κίνησης στη ζωή σας. Είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία σώματος και πνεύματος. 20-30 λεπτά καθημερινά θα αλλάξουν και τη διάθεσή σας και το σώμα σας και την πνευματική σας διαύγεια.
  • Κάντε κάτι καλό για κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη, όσο μικρό και να είναι.
  • Μην αρνείστε την κρίση και το πώς σας κάνει να αισθάνεστε. Το να ανοίξουμε μια τρύπα και να κρυφτούμε σαν την στρουθοκάμηλο, δεν αποτελεί σοφή επιλογή. Ναι, υπάρχει μια πρωτόγνωρη κρίση, ναι, νιώθουμε άγχος και στρες. Αναγνωρίστε το, δώστε του το χώρο του και προσπαθήστε να βρείτε τι μπορείτε να κάνετε για να σας επηρεάζει όσο λιγότερο γίνεται στην καθημερινότητα και λειτουργικότητά σας.

Δεν μπορούμε να επιλέξουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα που δεν ελέγχουμε, μπορούμε όμως να επιλέξουμε και να αλλάξουμε το πώς εμείς τα αντιμετωπίζουμε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ