Κυριάκος Πιερρακάκης: Ένας χρόνος Επιχείρηση Ελευθερία - έχουν γίνει σχεδόν 18 εκ ραντεβού για εμβολιασμό

Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην 11η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία έναρξης της «Επιχείρησης Ελευθερία».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «ξεχωριστή θέση στη ζωή και τις αναμνήσεις όλων μας στην ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει η βραδιά της 11ης Ιανουαρίου 2021.  Ήταν η ημερομηνία έναρξης της "Επιχείρησης Ελευθερία", της εκστρατείας εμβολιασμού για το γενικό πληθυσμό της χώρας, με την πλατφόρμα να ανοίγει αρχικά για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών»

Ο υπουργός επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 17.900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο έστω και μερικώς, ενώ παράλληλα σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική τους δόση. Σήμερα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η Ελλάδα κατάφερε να οικοδομήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης του εμβολίου, όταν άλλες μεγάλες χώρες απέτυχαν.

Αυτό που όμως πραγματικά κρατάμε από αυτή τη μεγάλη επιχείρηση είναι τα διδάγματα της προσπάθειας και της προσήλωσης σε ένα στόχο: να σχεδιάζουμε συστήματα με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του, να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε γρήγορα τις αστοχίες, να δημιουργούμε διεπιστημονικές ομάδες και να δουλεύουμε συνεργατικά, να επαναξιολογούμε συνεχώς τις μεθόδους μας. Αν το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι το υγειονομικό μας διαβατήριο για το μέλλον, το emvolio.gov.gr είναι η ψηφιακή μας πυξίδα, το ψηφιακό υπόδειγμα των υπηρεσιών που θέλουμε να χτίσουμε».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου γνωρίζαμε καλά το μέγεθος της ευθύνης. Γνωρίζαμε τι σήμαινε η αναμονή για εκείνους που είχαν προτεραιοποιηθεί στον εμβολιασμό, για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους που είχαν ήδη μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr περιμένοντας να ανοίξει, καθώς και στα κινητά τους για όσους είχαν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περιμένοντας να έρθει το sms με το ραντεβού. Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες φαρμακοποιοί αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ θα καλούνταν το πρωί της 12ης Ιανουαρίου να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έσπευδαν επίσης για να κλείσουν ραντεβού».

Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτηρίζει την «Επιχείρηση Ελευθερία» ως την μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και εξυπηρέτησης πολιτών. «Ένας σημαντικός αριθμός μηχανικών, στελέχη από το Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όλοι έπρεπε να ελέγχουν κάθε στιγμή κάθε παράμετρο του συστήματος. Από το sms και τη σωστή λήψη του από τον πολίτη, έως τον ακριβή αριθμό δόσεων εμβολίων, την κατάλληλη φύλαξη και συντήρηση αυτών σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο» τονίζει και συνεχίζει:

«Εκείνη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε κανείς μας. Την περάσαμε στον Φάρο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, φροντίζοντας να βελτιώνουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε το σύστημα το πρωί να λειτουργεί άρτια. Παράλληλα, βιώνοντας όλοι την ίδια αγωνία για την επιτυχία του εγχειρήματος αλλά και την ίδια σιγουριά ότι το εγχείρημα θα πετύχει και θα γίνει πυξίδα για το μελλοντικό μας σχεδιασμό υπηρεσιών. Ότι, στο εξής, το κράτος θα επιλέγει να πηγαίνει εκείνο στον πολίτη (αντί για το αντίθετο) και ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι πλέον σχεδιασμένες με επίκεντρο τη δική του εξυπηρέτηση».

Μιλώντας για την συνταγή της επιτυχίας, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι «αν κάποιος ρωτούσε ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, θα απαντούσα πως ήταν η ψυχραιμία όλης της ομάδας απέναντι στις δυσκολίες και η απόλυτη δέσμευση της επίλυσής τους. Η ψυχραιμία εκείνης της νύχτας μεταφράστηκε σε αντοχή μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου κάθε νέα πρόκληση να απαντηθεί, κάθε απαίτηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να ικανοποιηθεί. Ο αγώνας ταχύτητας της 10ης Ιανουαρίου έγινε ένας μαραθώνιος για 365 μέρες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ