«Χρυσό» royal διαζύγιο: Ο Σεΐχης του Ντουμπάι πληρώνει 500 εκ λίρες στην πρώην σύζυγό του πριγκίπισσα Χάγια (φωτό & βίντεο)

Σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς διαζυγίου που έχει εκδοθεί ποτέ 

Ο δισεκατομμυριούχος ηγεμόνας του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, καλείται να πληρώσει στην πρώην σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια μπιντ αλ-Χουσεΐν, περισσότερα από 728 εκατομμύρια δολάρια (500 εκατομμύρια λίρες), σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς διαζυγίου που έχει εκδοθεί ποτέ από βρετανικό δικαστήριο. 

Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων ασφαλείας της πριγκίπισσας Χάγια για το υπόλοιπο της ζωής της, καθώς και για τα τρέχοντα έξοδα για τα δύο παιδιά του ζευγαριού - την Αλ Τζαλίλα Μπιντ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ και τον Σεΐχη Ζαγιέντ Μπιν Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ -  με προκαταβολή 333 $ (251,5 εκατ. £).

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ πρέπει να πληρώσει τα ετήσια έξοδα ασφάλειας για τα δύο παιδιά του, ηλικίας 9 και 14 ετών, για το υπόλοιπο της ζωής τους ή μέχρι να εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση.

 

 

 

 

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε στην πριγκίπισσα το εφάπαξ ποσό των 251,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη συντήρηση δύο υπερπολυτελών ακινήτων, το ένα δίπλα στο Παλάτι του Κένσινγκτον και το δεύτερο στο Egham του Surrey. 

Ανάμεσα σε όσα «κέρδισε» η Χάγια συγκαταλέγεται μια σειρά από τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και τα έξοδα συντήρησης των κατοικίδιων ζώων της οικογένειας. Παράλληλα η πριγκίπισσα θα λαμβάνει ετησίως το ποσό των 5,6 εκατ. λιρών για καθένα από τα δύο της παιδιά, ένα ποσό που σωρευτικά αγγίζει τις 290 εκατ. λίρες. 

Όπως αναφέρει το edition.cnn.com, στη γραπτή δικαστική απόφασή, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο δικαστής Justice Moor διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η πριγκίπισσα και τα παιδιά της  είναι «από τον ίδιο τον Σεΐχη Μοχάμεντ, όχι από εξωτερικές πηγές». 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Qatar Day (@qatarday)

 

Η απόφαση ελήφθη σε σχέση με την «εκστρατεία» εκφοβισμού του Σεΐχη στην πριγκίπισσα Χάγια, συμπεριλαμβανομένης της «ικανότητάς του να κάνει χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στις κυβερνήσεις», για να κατασκοπεύει εκείνη και το επιτελείο της, κάτι που αποκαλύφθηκε μέσα από τα δικαστικά έγγραφα τον Οκτώβριο.

Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τον έγγαμο βίο του Σεΐχη Μοχάμεντ και της πριγκίπισσας Χάγια αποκαλύφθηκαν στη γραπτή δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων ότι η πριγκίπισσα πλήρωσε τέσσερα μέλη του προσωπικού ασφαλείας περίπου 6,7 εκατομμύρια λίρες (8,8 εκατομμύρια δολάρια) σε χρήματα εκβιασμού για να μείνει σιωπηλή για μια σχέση που είχε με έναν από αυτούς.

Σημειώνεται ότι η 47χρονη Χάγια Μπιντ Αλ-Χουσεΐν (κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας) είναι η νεότερη από τις έξι συζύγους του Σεϊχη και είχε διαφύγει από το Ντουμπάι, μαζί με τα παιδιά της, το 2019 βρίσκοντας καταφύγιο στη Βρετανία, καθώς όπως ισχυρίστηκε φοβόταν για την ζωή της.

Η διευθέτηση του διαζυγίου σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης  μεταξύ του εν διαστάσει ζευγαριού, κατά τη διάρκεια της οποίας το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ χρησιμοποίησε τον «τεράστιο πλούτο, την πολιτική του δύναμη και τη διεθνή επιρροή του» για να εκφοβίσει και να φιμώσει την πριγκίπισσα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Qatar Day (@qatarday)

 

 

 

 

 

Μια ξεχωριστή απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε προηγουμένως απαγάγει δύο από τις κόρες - που έχει αποκτήσει με άλλη σύζυγό του - και τις ανάγκασε με την βία να επιστρέψουν στο Ντουμπάι, όπου τις κράτησε παρά τη θέλησή τους. Ο Σεΐχης έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ