Βοηθά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες η μέθοδος pilates; - Η Instructor Μαρία Μαραγιάννη απαντά (φωτό)

Το Pilates περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων 

Πριν απο λίγο καιρό μου δώθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ το ειδικό σχολείο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά και να γνωρίσω από κοντά τα παιδιά που φοιτούν εκεί, αυτούς τους «μικρούς ήρωες». Σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου και με τη συμβολή των δασκάλων μου δώθηκε η ευκαιρία να κάνω το πιο μοναδικό μάθημα pilates που έχω παραδώσει ως σήμερα.

Βλέποντας, λοιπόν, τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν οι μικροί μου μαθητές αυτή τη νέα για εκείνους δραστηριότητα, συνειδητοποίησα το πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται τρόποι που να προσφέρουν χαμόγελο στα παιδικά πρόσωπα.

Πολλές φορές αμελούμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά. Ίσως και να έχουμε την εντύπωση οτι τα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες ( γιατί αυτό είναι και οχι παιδιά με ειδικές ανάγκες όπως έχει καθιερωθεί να τα αποκαλούμε) δεν θα ενδιαφερθούν για κάτι τόσο εξειδικευμένο όπως η μέθοδος pilates.

Λοιπόν, σφάλλουμε! Όχι μόνο αυτό το εναλλακτικό είδος γυμναστικής μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά μαθαίνουν να ελέγχουν την αυτοσυγκεντρωσή τους, στο βαθμό που μπορούν ασφαλώς, τονώνεται η αυτοπεποίθηση τους ενώ παράλληλα ας μην ξεχνάμε οτι γυμνάζονται. Ως εκ τούτου, θεωρώ οτι το pilates  μόνο οφέλη έχει να προσφέρει σε αυτά τα γλυκά πλάσματα και θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην τα προτρέψουμε να ασχοληθούν με αυτό.

Το Pilates περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις κάθε ασκούμενου.

Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασκήσεις για την σωστή στάση του σώματος, την ενδυνάμωση των μυών και την σωστή αναπνοή. Μπορούμε παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε μικροόργανα τα οποία προσφέρουν ενδυνάμωση και ταυτόχρονα κάνουν την γυμναστική παιχνίδι.

1.Μια κλασσική άσκηση του Pilates με πολλά οφέλη, είναι για παράδειγμα το half roll down. Με τις μπάλες μπορεί να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα με τα γόνατα λυγισμένα και τοποθετούμε ανάμεσα στα γόνατα την μικρή μπάλα. Τεντώνουμε τα χέρια στην ευθεία των ώμων , η πλάτη μας είναι ίσια, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε οπίσθια κλίση λεκάνης και σαν να τρώμε μια γροθιά στο στομάχι, φεύγουμε πίσω σε κούρμπα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, διατηρούμε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης.

Εισπνέουμε ξανά και με την εκπνοή, επανερχόμαστε στην αρχική θέση ξανά, διατηρώντας το μάκρος της πλάτης προς τα πάνω. Ιδανική άσκηση για αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση κοιλιακών.

2.Από όρθια θέση, κρατάμε την μπάλα στα χέρια, ανεβαίνουμε στις μύτες των ποδιών, σηκώνοντας ταυτόχρονα τα χέρια στο ύψος των ώμων, πιέζοντας την μπάλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ