Ρικάρντο Έρμαν: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος που «έριξε» το Τείχος του Βερολίνου - τι είχε ρωτήσει ο Ιταλός (φωτό & βίντεο)

Θα μείνει για πάντα στην ιστορία

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για την καθοριστική του ερώτηση που οδήγησε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Ήταν ο Έρμαν εκείνος που το 1989, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ώθησε με την ερώτησή του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Günter Schabowski να εξηγήσει πως τα ιδιωτικά ταξίδια θα επιτρέπονταν εκτός Ανατολικής Γερμανίας.

Και όταν δέχτηκε πίεση από τον δημοσιογράφο για να πει πότε θα συμβεί αυτό, ο Schabowski ανακοίνωσε τελικά: «ακριβώς τώρα, αμέσως». Μέσα σε λίγες ώρες το Τείχος είχε γκρεμιστεί!

Όπως αναφέρει το BBC ο Έρμαν έργαζόταν για το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa όταν οι Ανατολικογερμανοί ξεσηκώθηκαν ενάντια στην καταρρέουσα κομμουνιστική κυβέρνησή τους.

Για εβδομάδες, διαδηλωτές στη Λειψία είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και των ελέυθερων μετακινήσεων.

Ο κομμουνιστής ηγέτης Έριχ Χόνεκερ είχε παραιτηθεί τον προηγούμενο μήνα και στις 4 Νοεμβρίου το Ανατολικό Βερολίνο είδε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους να συρρέουν στην κεντρική πλατεία Alexanderplatz ζητώντας μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας απάντησαν με ένα προσχέδιο για χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων. 



Λεπτομέρειες επρόκειτο να δοθούν σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Νοεμβρίου που θα παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα μιας συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Schabowski δεν είχε ενημερωθεί για το σχέδιο και ήταν ο Έρμαν εκείνος που το ανέδειξε. «Αναφέρατε λάθη», είπε. «Δεν πιστεύετε ότι ήταν μεγάλο λάθος να εισαγάγετε αυτό το προσχέδιο ταξιδιωτικού νόμου που ανακοινώσατε πριν από λίγες μέρες;»

Αφού κοίταξε για αρκετή ώρα τις σημειώσεις του ο Schabowski απάντησε ανασφαλώς προτού ανακοινώσει: «Τα ιδιωτικά ταξίδια εκτός της χώρας μπορούν πλέον να γίνουν χωρίς προϋποθέσεις». Η αλλαγή επρόκειτο να γίνει μέσα σε μια νύχτα, αλλά όταν πιέστηκε είπε ότι θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

 

Ο Έρμαν είπε χρόνια αργότερα ότι κατάλαβε αμέσως τι συνεπάγονταν τα λόγια του  Schabowski και πως έστειλε ένα επείγον μήνυμα στα κεντρικά γραφεία της Ansa στη Ρώμη στο οποίο έγραφε «το Τείχος έχει φύγει».

Η χήρα του Έρμαν είπε στην Ansa την Τρίτη ότι πέθανε στη Μαδρίτη, την πόλη στην οποία είχε εργαστεί για τελευταία φορά πριν από τη συνταξιοδότησή του. 

Ανακοινώνοντας την είδηση ​​θανάτου του δημοσιογράφου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ansa είπε: Αντίο στον Riccardo Ehrman, που έριξε το Τείχος του Βερολίνου». Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο Έρμαν είχε εργαστεί στο Ανατολικό Βερολίνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Πολωνο-εβραϊκής καταγωγής, ο Έρμαν γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 4 Νοεμβρίου 1929. Όταν ήταν 13 ετών, στάλθηκε σε στρατόπεδο εγκλεισμού Εβραίων που είχε δημιουργήσει ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι στο Φερραμόντι στη νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με το Rai TV, έπαιρνε τακτικές συνεντεύξεις από ιταλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την ερώτηση που καθόρισε την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο Günter Schabowski πέθανε το 2015.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ