Άκη Πετρετζίκη είσαι θεός! Έχετε φάει Μελομακαρονόπιτα; O σεφ μας δείχνει πως να την φτιάξουμε!

Πάρτε χαρτί και μολύβι! 

Συστατικά

Για το σιρόπι

400 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ.  νερό

1 στικ κανέλα

3  γαρίφαλα

1/2  πορτοκάλι

70 γρ.  μέλι

Για την πίτα

200 γρ.  σπορέλαιο

90 γρ.  ελαιόλαδο

1 κ.γ.  κανέλα

1/3 κ.γ.  γαρίφαλο

1/4 κ.γ.  μοσχοκάρυδο

30 γρ.  ζάχαρη άχνη

200 γρ.  χυμό πορτοκαλιού

  ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική

500 γρ.  αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ.  σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  μέλι

  καρύδια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το πορτοκάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μέλι.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την άχνη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.

Μεταφέρουμε σε ταψί 28 εκ. και απλώνουμε με τα χέρια μας.

Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε 45-50 λεπτά. Στον μισό χρόνο αφαιρούμε το γλυκό, χαράσσουμε ξανά στα κομμένα κομμάτια και συνεχίζουμε να ψήνουμε.

Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ