Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος: Τα συγχαρητήρια από Λαγκάρντ, Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν (φωτό & βίντεο)

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί μετά από θητεία 16 ετών

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έλαβε πριν από λίγο την εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Σολτς θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο όπου και θα ορκιστεί, με πολιτικό όρκο, καθώς δεν είναι μέλος Εκκλησίας, ενώ θα μεταβεί εκ νέου στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν.

EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Σολτς θα μεταβεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής από την προκάτοχό του 'Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει έπειτα από θητεία 16 ετών.

Ήδη απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

«Είπα ναι» έγραψε στο twitter ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας ενώ σε άλλο tweet του αναφέρει: «Εάν το κυβερνητικό μας έργο λειτουργήσει όπως και η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες, τότε έχουμε μια καλή στιγμή μπροστά μας. Στην αρχή πρέπει να κατακτήσουμε ένα δύσκολο έργο: την καταπολέμηση της κρίσης #Corona. Αυτό θα πάρει όλη μας τη δύναμη.

Το tweet της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Συγχαρητήρια, αγαπητέ@OlafScholz, για την εκλογή και τον διορισμό σας ως Ομοσπονδιακό Καγκελάριο. Σας εύχομαι καλή αρχή και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας εμπιστοσύνης για μια ισχυρή Ευρώπη» έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε δεύτερο tweet λέει «Ανυπομονώ να σας συναντήσω σύντομα στις Βρυξέλλες».

Τα συγχαρητήρια της Κριστίν Λαγκάρντ στον Όλαφ Σολτς

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Συγχαίρω τον @OlafScholz για την εκλογή του ως ομοσπονδιακού καγκελαρίου.

Ο Όλαφ ακολουθεί μια εποικοδομητική, ολοκληρωμένη και προσανατολισμένη στη λύση προσέγγιση. Φειδωλός με τα λόγια και προσεκτικός, πάντα πρότεινε λύσεις που είναι καλές για τη Γερμανία και την Ευρώπη».

 Η Λαγκάρντ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην γερμανική εφημερίδα εξέφραση την βεβαιότητα ότι ο Όλαφ θα "εργαστεί σκληρά" για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της ΕΕ.

Είμαι βέβαιη ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", ιδιαίτερα για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και των κεφαλαιαγορών, σημείωσε η κεντρική τραπεζίτης μιλώντας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Λαγκάρντ, η οποία έχει διασταυρωθεί πολλές φορές με τον Σολτς σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους κορυφής, είναι πεπεισμένη ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θα εργαστεί "ήρεμα, σχολαστικά και συγκεντρωμένα", όπως η απερχόμενη συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Μακρόν: «Ευχαριστώ αγαπητή Άγγελα - Αγαπητέ Όλαφ την συνέχεια θα την γράψουμε μαζί»

«Ευχαριστώ, αγαπητή Αγγελα, που δεν ξέχασες ποτέ τα μαθήματα της Ιστορίας, που έκανες τόσα για εμάς, μαζί με εμάς, που έκανες την Ευρώπη να προχωρήσει», έγραψε στα γαλλικά και τα γερμανικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter αποχαιρετώντας την επί 16ετία καγκελάριο της Γερμανίας

Το tweet συνοδεύεται από δίλεπτο βίντεο που περιλαμβάνει τις συναντήσεις τους από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν το 2017.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε την εκλογή του Ολαφ Σολτς. «Αγαπητέ #OlafScholtz την συνέχεια θα την γράψουμε μαζί. Για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους. Στην Παρασκευή!»

Ο Ολαφ Σολτς αναμένεται αυτήν την Παρασκευσή στο Παρίσι για την πρώτη του επίσκεψη ως καγκελαρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ