Πέντε λάθη που κάνουν οι γονείς μετά το διαζύγιο - πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά

Θα πρέπει να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες

Στις μέρες μας ο αριθμός των διαζυγίων έχει εκτιναχθεί. Μάλιστα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί, σύμφωνα με έρευνες, αύξηση 79%. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο διαζύγιο είναι πολλοί.

Όμως όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση, η κατάσταση είναι διαφορετική. Θα πρέπει να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες, για να μην επηρεαστούν, όποια κι αν είναι η ηλικία τους. Σίγουρα οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, παρόλα αυτά πέφτουν ενίοτε σε κάποια λάθη, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ας δούμε ποιά είναι αυτά.

Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και γι ‘αυτό οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν, για να αποφύγουν τυχόν σφάλματα που θα μπορούσαν να τα βλάψουν:

1. Αντιλαμβάνονται το παιδί ως ενήλικα.

Αρχικά, το παιδί δεν είναι ενήλικας. Μπορεί να μην κατανοεί πλήρως τον λόγο του διαζυγίου και τα συναισθήματά των γονιών του, οι οποίοι όμως, είναι υπεύθυνοι για αυτό και πρέπει να του δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς ότι όλα θα πάνε καλά. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να του μιλάνε για τα πάντα. Χρειάζεται την υποστήριξή τους, χωρίς να χρειάζεται να τους παρηγορεί συνεχώς. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, με φίλους, την οικογένεια ή με έναν ειδικό. Δεν πρέπει να φορτώνουν τα προβλήματά τους το παιδί.

2. Βάζουν το παιδί να επιλέξει.

Οι γονείς δεν πρέπει να βάζουν το παιδί να διαλέξει ανάμεσά τους. Το φυσιολογικό είναι ένα παιδί, να αγαπάει εξίσου τη μαμά και τον μπαμπά και δεν μπορούν να θέτουν τέτοιο δίλημμα. Συνήθως τέτοιος διχασμός τίθεται όσον αφορά τόσο τον τόπο κατοικίας, όσο και το ερώτημα με ποιόν θέλει να μείνει.  Έτσι, κάνουν το παιδί να νιώθει ότι προδίδει έναν από τους δύο. Προφανώς αυτό δεν είναι δίκαιο για το παιδί. Αν δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, ας τα λύσουν σε ένα δικαστήριο. Πρέπει σίγουρα να αφήσουν μακριά το παιδί. Μπορούν να ακούσουν τη γνώμη του παιδιού όταν παίρνουν μια απόφαση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να το πιέσουν να διαλέξει έναν από τους δύο.

3. Προσπαθούν να γίνουν ο καλύτερος γονιός εις βάρος του άλλου.

Σε μια προσπάθεια να φαίνονται καλύτεροι από τον πρώην σύντροφό τους, στα μάτια του παιδιού τους, μπορεί να το βλάψουν τελικά.  Επιτρέποντας όλα τα πράγματα που ο πρώην σύζυγός δεν επιτρέπει, παραβιάζουν την πειθαρχία, που ο άλλος γονιός έχει χτίσει.  Σταδιακά το παιδί αρχίζει να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να ακούει τις οδηγίες κανένας από τους δύο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άσχημα την προσωπικότητα του παιδιού και να το κάνει ιδιότροπο. Θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο γονείς, σχετικά με τις αρχές ανατροφής που θα ακολουθήσουν από κοινού. Με το να κάνει ο ένας γονιός όλα τα χατίρια του παιδιού, μόνο και μόνο για να φαίνεται καλύτερος στα μάτια του, από τον άλλον, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

4. Το παιδί σας αισθάνεται ένοχο.

Τα παιδιά τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Το παιδί βιώνει ήδη άγχος και ο κόσμος του αλλάζει εντελώς. Και το χειρότερο που μπορούν να κάνουν είναι να αισθάνονται ότι φταίνε. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στο παιδί ότι δεν είναι ένοχο για αυτήν την κατάσταση. Δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονιών του και ότι μια από τις πράξεις του οδήγησε στο διαζύγιο. Είναι λάθος εκ μέρους των γονιών, να μην φροντίζουν ώστε το παιδί να μην νιώθει ότι ευθύνεται εκείνο, γράφει η  Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

5. Κατηγορούν ο ένας τον άλλον.

Οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν στο παιδί, ότι το διαζύγιο δεν είναι λάθος του ενός ή του άλλου. Μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή και δυσάρεστες στιγμές, και τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε. Το διαζύγιο είναι ένα από αυτά τα απρογραμμάτιστα επώδυνα γεγονότα. Το να ρίχνουν τις ευθύνες οι γονείς ο ένας στον άλλον, μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στο παιδί. Δεν πρέπει να μεταθέτουν όλη την ευθύνη, ούτε στον εαυτό τους ούτε στο πρώην σύζυγό τους. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρει το παιδί για τα λάθη και τις κακές πράξεις του γονιού του. Δεν ωφελεί σε τίποτα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ