Αποσυμπίεση για πιεσμένες μαμάδες - Ξεκλέψτε προσωπικό χρόνο μόνο για σας

Δυστυχώς το στρες και το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Ποια σημερινή μαμά, ιδίως αν είναι και εργαζόμενη δεν είναι στρεσαρισμένη και αγχωμένη; Αν υπάρχει, ας σηκώσει το χέρι της. Δυστυχώς το στρες και το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Πρέπει όμως να προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να το μειώνουμε και να το αποδυναμώνουμε. Το στρες επηρεάζει την κρίση μας, τη διάθεσή μας και τις αντιδράσεις μας. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Πόσες φορές δεν έχετε ξεσπάσει στα παιδιά ή στο σύντροφό σας ή στη δουλειά σας επειδή είστε τόσο πιεσμένη που δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Η όλη κατάσταση μοιάζει με χύτρα ταχύτητας. Πρέπει να αποσυμπιεστεί για να μην εκραγεί. Πώς;

1. Βάλτε το «Όχι» στη ζωή σας.

Μην αναλαμβάνετε ό,τι σας προτείνουν ή σας αναθέτουν. Βάλτε όρια στο τι μπορείτε να κάνετε και τι σας πιέζει παραπάνω από ό,τι μπορείτε να χειριστείτε. Δε χρειάζεται να έχετε κάποιο λόγο ή να εφεύρετε κάποια δικαιολογία. Το «Όχι, δεν μπορώ» αρκεί. Ενώ σας φαίνεται δύσκολο και βουνό, θα δείτε, όταν ξεκινήσετε να το εφαρμόζετε, πόσο ανακουφιστικό είναι.

2. Καταγράψτε το χρόνο σας και το τι κάνετε.

Προσπαθήστε να δείτε πού χάνετε χρόνο, τι θα μπορούσατε να γλιτώσετε. Κοιτώντας καταγεγραμμένη τη μέρα σας και το πού ξοδέψατε το χρόνο σας, ίσως ανακαλύψετε πολλά πράγματα που σας κλέβουν πολύτιμο χρόνο από σημαντικότερες ασχολίες.

Αν πετάγεστε από τη μία υποχρέωση στην άλλη και δεν τελειώνετε την μία ασχολία, πριν ξεκινήσετε την άλλη, το να καταγράψετε το χρόνο σας και πού τον ξοδεύετε, θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε. Αν καταφέρετε, να ολοκληρώνετε περισσότερα πράγματα μέσα στην ημέρα ή σας προκύψει, έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος, θα δείτε πόσο ικανοποιημένοι θα νιώσετε. Υπάρχουν apps στο κινητό ή αν το θέλετε πιο απλό, απλά πάρτε χαρτί και μολύβι.

3. Ξεκλέψτε προσωπικό χρόνο μόνο για σας.

Μείνετε μόνες με τον εαυτό σας. Δε χρειάζεται να βγείτε ή να οργανώσετε κάτι. Βρείτε χρόνο να κάνετε ένα αφρόλουτρο ή μια κούρα ομορφιάς. Κλείστε ραντεβού για να πιείτε τον καφέ σας μόνοι σας στον καναπέ με ένα βιβλίο ή περιοδικό. Χουζουρέψτε στο τζάκι ακούγοντας την αγαπημένη σας ραδιοφωνικό εκπομπή ή βλέποντας μια ταινία.

Καθίστε με τα μάτια κλειστά κάνοντας αναπνοές. Κάντε ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Μην αισθάνεστε τύψεις που δε θέλετε κανέναν άλλο δίπλα σας. Θα δείτε σιγά-σιγά πόσο ωραία περνάτε μόνοι σας και πόσο ανάγκη το είχατε. Αφήστε τα παιδιά με κάποιον άλλο, τον σύντροφο, τους παππούδες, μια άλλη μαμά που θα της το ανταποδώσετε, την ώρα που είναι στις δραστηριότητές τους.

4. Ρίξτε λίγο νερό στο κρασί σας.

Μην απαιτείτε ή μην περιμένετε από τον εαυτό σας να είναι τέλειος σε όλα. Μη συγκρίνετε  τον εαυτό σας, το σπίτι σας και την οικογένειά σας με άλλες. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό. Δε θα περάσετε επιθεώρηση για το αν έχετε ξεσκονίσει ή βάλει σκούπα. Δεν θα μετρήσει κανείς τα ασιδέρωτα ρούχα.

Δε θα σας μαλώσει κανείς αν ένα βράδυ παραγγείλετε φαγητό απέξω. Καθιερώστε το κιόλας. Μια φορά στις 10 μέρες, μια φορά στις 2 βδομάδες, ένα βράδυ που αισθάνεστε πολύ κουρασμένη, παραγγείλετε απέξω. Σημασία έχει να είστε καλά, να στέκεστε στα πόδια σας και όχι το σπίτι σας, η μαγειρική σας και εσείς να είστε θέμα σε περιοδικό. Είναι πιο σημαντικό να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, να κανακέψετε τον εαυτό σας, παρά να έχετε το άθικτο σπίτι, γράφει η Ιωάννα Ελ Σοκάρυ στο tsemperlidou.gr.

5. Κοιμηθείτε όταν κοιμούνται τα παιδιά.

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να κάνετε γενική ή να καθαρίσετε την κουζίνα, όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο. Αν όμως νυστάζετε κι εσείς ή είστε πολύ κουρασμένες, ποιο είναι το πραγματικό όφελος να λάμπει η κουζίνα και όχι εσείς!!! Εκμεταλλευτείτε λοιπόν σωστά το χρόνο που σας δίνετε και ξεκουραστείτε. Το έχετε ανάγκη περισσότερο από ό,τι το σπίτι το καθάρισμα. Και αν τέλος πάντων, το σπίτι χρειάζεται επειγόντως καθάρισμα, πάρτε βοήθεια.

6. Οργανώστε συναντήσεις και βραδιές με φίλους.

Δε χρειάζεται να είναι πολλή ώρα ή κάτι ξεχωριστό. Ένας καφές, ένα φαγητό, ένα σινεμά. Να ξεσκάσετε, να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να πείτε δυο κουβέντες με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν, σας ξεκουράζουν. Έτσι παίρνετε δυνάμεις και αναζωογονήστε για την επόμενη μέρα και την καθημερινότητα που επιστρέφει ακάθεκτη.

7. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε την φροντίδα του εαυτού μας. Αυτό όμως βγαίνει εις βάρος της οικογένειάς μας και των παιδιών μας. Μην παραλείπετε τον ιατρικό σας έλεγχο, κάντε το ετήσιο check up σας. Προγραμματίστε τη μαστογραφία σας και τις επισκέψεις στους γιατρούς σας. Μην αγνοείτε μικροτραυματισμούς ή ενοχλήσεις.

Ό,τι και αν διαλέξετε να κάνετε, να κάνετε συνειδητά και να το εδραιώσετε. Μην κάνετε κάτι, μόνο όταν συμβαίνει κάτι, καθιερώστε το, κάντε το ρουτίνα. Ανακαλύψτε νέους τρόπους, δικούς σας τρόπους να αποσυμπιέζεστε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ