Aποκλειστικό: Παρίσι Centre Pompidou: Tα χρώματα & η τολμηρή Georgia O' Keefe - Λουλούδια, αιδοία & αντισυμβατική ζωή με εραστές & σύζυγο μέντορα

Τα αισθησιακά λουλούδια της Τζόρτζια Ο' Κιφ...

Η Τζόρτζια Ο'Κιφ ήταν Αμερικανίδα ζωγράφος. Είναι γνωστή για τα τοπία της και τους πίνακες λουλουδιών της ερήμου, που συχνά ερμηνεύονται σαν σύμβολα γιονί.

Χαρακτηριστικά του ύφους της είναι τα τονισμένα περιγράμματα και οι λεπτές τονικές μεταβάσεις, που συχνά μετασχημάτιζαν το θέμα σε μια γεμάτη δυναμική αφηρημένη εικόνα.

 

 

Θεωρήθηκε η πιο ακριβή γυναίκα ζωγράφος στον κόσμο. Το λευκό λουλούδι της, ένα έργο του 1932, έχει πιάσει την υψηλότερη τιμή που έχει κατορθώσει να αγγίξει για έργο της, γυναίκα καλλιτέχνης.

Σπούδασε ζωγραφική στο Ίδρυμα Τέχνης του Σικάγου και στο Art Students League της Νέας Υόρκης. Στο 1914 άρχισε να διδάσκει σε δημόσια σχολεία στο Αμαρίλλο (Amarillo) του Τέξας. Στο 1916 ξεκίνησε να διδάσκει στο κολέγιο Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

 

 

Ένας φίλος της έδειξε τα έργα της στον Άλφρεντ Στίγκλιτς, ιδιοκτήτη της Γκαλερί 291. Οι δυό τους ερωτεύτηκαν παράφορα... 

Το 1916 ο Στίγκλιτς φρόντισε για την μετακόμιση της Τζόρτζια Ο'Κιφ στη Νέα Υόρκη και της εξασφάλισε ένα σπίτι. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ο'Κιφ και ο Στίγκλιτς ερωτεύτηκαν, πράγμα που οδήγησε τον τελευταίο στο διαζύγιο.

Το 1924 η Ο'Κιφ και ο Στίγκλιτς παντρεύτηκαν.

 

 

 

Ο Στίγκλιτζ πέθανε το 1946 και η Ό Κιφ δεν είχε κανένα λόγο να επισκέπτεται καν τη Νέα Υόρκη. Εγκαταστάθηκε στο Νέο Μεξικό το 1949. Έζησε ανάμεσα στο Τάος και την Σάντα Φε μέχρι το τέλος της ζωής της το 1986. 

 

 

 

 

 Είχε δυο σπίτια, το περίφημο Αμπικιού, ένα ερειπωμένο σπίτι που αγόρασε το 1945 και αποκατέστησε μόνη της, ένα ήσυχο καταφύγιο από το οποίο μπορούσε να αντλήσει έμπνευση και κατοικούσε σε αυτό μέχρι το τέλος της ζωής της. Σήμερα είναι μέρος του μουσείου O' Keeffe.

 

 

 

 

 

 

Το δεύτερο είναι το εξοχικό της, Ghost Ranch, ένα σπίτι μέσα σε 12.000 στρέμματα λίγο μακρύτερα από το Αμπικιού.

 

 

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της έγινε 35 χρόνια μετά τον θάνατό της. το Παρίσι και το κέντρο Πομπιντού τιμούν από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021 ξεδιπλώνει χρονολογικά την πορεία της, από τα πρώτα της έργα, που είναι εμπνευσμένα από την απεραντοσύνη των πεδιάδων του Τέξας, ως τις μητροπόλεις και τα αγροτικά τοπία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.  

Δείτε περισσότερες φωτό στο Slide Show

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ