Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο γάστρας με κριθαράκι - χωρίς την κλασική μπεσαμέλ και με άρωμα δυόσμου

Το παραδοσιακό παστίτσιο αλλιώς!

Υλικά

400 γρ. κριθαράκι χονδρό ΗΛΙΟΣ
80 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο ή τρανς
500 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή μαϊντανού)
½ φλιτζ. τσαγιού σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
400 ml γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό. Ρίχνω τον κιμά, δυναμώνω τη φωτιά και τον σοτάρω για 4 - 5 λεπτά και ανακατεύω ζωηρά και ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς να κομματιαστεί καλά, να αλλάξει χρώμα και να γίνει ελαφρώς τραγανός.

Προσθέτω τις κομμένες ντομάτες με τα υγρά τους, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα, την κανέλα, τη ρίγανη και 200 ml νερό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Μετριάζω τη φωτιά και μαγειρεύω τον κιμά για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του.

Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω την κανέλα και ρίχνω το δυόσμο (ή το μαϊντανό). Ανακατεύω καλά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζω το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες βρασμού της συσκευασία του, μέχρι να γίνει «αλ ντέντε». Το στραγγίζω καλά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς μία βαθιά γάστρα, ρίχνω εκεί το κριθαράκι, το μισό τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά. Ισιώνω την επιφάνεια. Ρίχνω τον κιμά και τον απλώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Σε ένα μπολ ρίχνω το κορν φλάουρ και προσθέτω λίγο κρύο γάλα. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί. Προσθέτω το μίγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο τυρί. Ανακατεύω καλά και απλώνω την κρέμα επάνω στον κιμά.

Ψήνουμε το παστίτσιο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ