Πώς να περιορίσουμε την αρνητικότητα στη ζωή μας - είναι μεταδοτική σαν αρρώστια

Ο τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει

Τα τελευταία δύο χρόνια οι καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία και τη διάθεση όλου του πλανήτη. Πόσο αισιόδοξος και καλοδιάθετος μπορεί να είναι κανείς όταν αισθάνεται ότι ζει σε blockbuster ταινία του Hollywood;

Κι όμως μια πιο ήρεμη και χαλαρή σκέψη, θα μας αποδείξει ότι σημαντικά πράγματα εξαρτώνται από εμάς και από το πώς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις.

Η αρνητικότητα είναι σαν αρρώστια και μάλιστα μεταδοτική και δεν την θέλουμε στη ζωή μας. Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια είναι τα σημαντικά σημεία που μπορούμε να αποφύγουμε;

1. Ο έλεγχος των πάντων.

Αποδεικνύεται περίτρανα καθημερινά ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή/και να αλλάξουμε, οπότε δε χρειάζεται καν να το προσπαθούμε. Διαφορετικά, η ακύρωση θα έρθει και θα μας ρίξει, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε αδύναμοι και τρωτοί.

2. Γκρίνια.

Όταν γκρινιάζουμε συνέχεια και για τα πάντα, από κάποιο σημείο και μετά δεν το καταλαβαίνουμε καν. Κάθε μέρα όμως από το στόμα μας βγαίνει μόνο γκρίνια που είναι σαν αρρώστια, σαν μούχλα που τρώει και καταπίνει τα πάντα και τους πάντες. Αφήστε που οι άνθρωποι δε θέλουν γύρω τους, τους γκρινιάρηδες και αρνητικούς ανθρώπους.

3. Τελειομανία.

Δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο καλό θα είναι και για εμάς και για τους γύρω μας. Αφήστε που η τελειότητα καταντάει βαρετή και ανιαρή, εκτός κι αν πρόκειται για έργο τέχνης. Το να προσπαθούμε συνέχεια να έχουμε το 100% σε όλα είναι κουραστικό και συχνά ανέφικτο, γράφει η Ιωάννα Ελ Σοκάρυ στο tsemperlidou.gr.

4. Σχολιάζουμε συνέχεια τους άλλους.

Αυτό συχνά φέρνει τόση αρνητική ενέργεια γύρω μας που επηρεάζει και εμάς. Δεν έχει σημασία πού κατευθύνεται, η αρνητική ενέργεια γυρνάει πάνω μας.

5. Απαισιοδοξία.

Το να βλέπουμε πάντα την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και να περιμένουμε πάντα το χειρότερο, επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Δε θέλουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, όπου αρνιόμαστε κάθε τι αρνητικό και το καταχωνιάζουμε. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Θέλουμε όμως να προσπαθούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Σημασία έχει να μπορούμε να σηκωθούμε ξανά και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που θα μας έρθουν.

6. Ανησυχία.

Είναι ανθρώπινο και λογικό να ανησυχούμε για κάποια πράγματα. Για την υγεία μας και να προλαμβάνουμε, για το μέλλον των παιδιών μας. Δε χρειάζεται όμως να ανησυχούμε συνέχεια και για όλα. Παν μέτρο άριστον.

Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία και εποχή, πρέπει να κρατήσουμε όσο γίνεται την ψυχική μας υγεία και τη λογική μας. Δε χρειάζονται υπερβολές και ακραίες αντιδράσεις και καταστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ