Κωπηλατική - the best! Απώλεια βάρους, τόνωση, χτίσιμο μυών & αύξηση αντοχής - όσα πρέπει να γνωρίζεις

Είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι εξοπλισμού άσκησης που μιμείται την κίνηση της κωπηλασίας 

Χρησιμοποιώντας ένα κωπηλατικό μηχάνημα οποιουδήποτε είδους (πχ όργανο μαγνητικής κωπηλατικής, κωπηλατικής με λάστιχο κλπ) είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσεις τη συνολική εικόνα της υγείας σου, ενώ την ίδια στιγμή είναι κατάλληλο για χρήση απ’όλες ηλικίες, άντρες και γυναίκες, καθώς και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Το κωπηλατικό είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι εξοπλισμού άσκησης που μιμείται την κίνηση της κωπηλασίας σε μια βάρκα που βρίσκεται στο νέρο, καθιστώντας το μια άσκηση πλήρους σώματος!

Καταπληκτική για την απώλεια βάρους, τόνωση και οικοδόμηση μυών καθώς και αύξηση της αντοχής, αυτό το μηχάνημα αλλάζει τα δεδομένα στην άσκηση. Το κωπηλατικό όργανο επεξεργάζεται αρκετές κύριες ομάδες μυών και σε βοηθάει να αναπτύξεις τόσο το άνω όσο και το κατώ μέρος του σώματός σου. 

Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι ότι η χρησιμοποίηση μιας μηχανής κωπηλασίας, κάνει την καρδιά σου και τους πνεύμονές σου να εργαστούν σκληρά, παρέχοντάς σου έτσι μια έντονη αερόβια προπόνηση.

Δες παρακάτω τα τεράστια οφέλη της γυμναστικής σε κωπηλατικό μηχάνημα ώστε να αποφασίσεις και μόνος σου εάν αυτό είναι το τέλειο όργανο για σένα για να αποκτήσεις τη σιλουέτα που πάντα ονειρευόσουν!

Οφέλη της άσκησης με κωπηλατική ή με κωπηλατικό μηχάνημα

1) Άσκηση ολόκληρου σώματος

Η μηχανή κωπηλασίας είναι από τα μοναδικά όργανα που μπορούν να στοχεύσουν ταυτόχρονα στο 85% των μυών του σώματός σου προκειμένου να εκτελέσει την πλήρη κίνηση σωστά.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κύριοι μύες στα πόδια, τα χέρια και την πλάτη για να γίνει η άσκηση, με αποτέλεσμα να παρέχεται έτσι μια συνολική προπόνηση στο σώμα που θα αυξήσει την ισχύ καθώς και την καρδιαγγειακή ικανότητα. Συνεπώς με την κωπηλατική κάνεις ταυτόχρονα και αερόβια (cardio) άσκηση, όπως αναλύεται αμέσως μετά, αλλά και άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης.

2) Αποτελεσματική αεροβική άσκηση

Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, ένα σχέδιο γυμναστικής που περιλαμβάνει αεροβική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη γενική υγεία σου. Τα οφέλη της τακτικής αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη αντοχή και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται ενώ ασκείσαι, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και την ποιότητα του ύπνου σου.

Επειδή απαιτεί τη χρήση τόσων πολλών σημαντικών μυϊκών ομάδων, μια μηχανή κωπηλασίας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσεις τον καρδιακό σου ρυθμό και να αυξήσεις την πρόσληψη οξυγόνου για μια αποτελεσματική καρδιαγγειακή άσκηση. Η ρυθμιζόμενη αντίσταση στις περισσότερες κωπηλατηκές είναι ιδανική για να πιάνους τους στόχους αεροβικής άσκησης που έχεις θέση από άποψη ταχύτητας παλμών αλλά και ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ, ακόμη και εάν είσαι σε πιο αρχάριο επίπεδο.

3) Απώλεια βάρους

Οι τακτικές προπονήσεις σε μια κωπηλατική μηχανή μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις θερμίδες, να τονώσεις τους μύες σου και να αποκτήσεις αυξημένη ενέργεια. Μια άσκηση μηχανής κωπηλασίας καίει κατά μέσο όρο 600 θερμίδες την ώρα. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά άλλα μηχανήματα σπιτικής γυμναστικής στην αγορά.

Σε ένα σταθερό ποδήλατο χωρίς εμπλοκή χεριών, θα πρέπει να οδηγήσεις περίπου 78 λεπτά για να ισούται με μια προπόνηση 60 λεπτών σε μια μηχανή κωπηλασίας. Συνδυάζοντας την άσκηση αυτή με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και χρησιμοποιώντας μια μηχανή κωπηλασίας με συνέπεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχεις τους στόχους της γυμναστικής σου.

4) Αυξημένη αντοχή

Εάν το να σηκωθείς μέσα στην ενέργεια το πρωί είναι κάτι που το θέλεις πολύ αλλά δεν το έχεις καταφέρει ακόμη μέχρι σήμερα, σου έχουμε καλά νέα. Η κωπηλατική μηχανή μπορεί να φαίνεται σε πρώτη φάση εξαντλητική, αλλά ένα από τα ποικίλα μακροπρόθεσμα οφέλη από την τακτική άσκηση είναι ότι θα σου αυξήσει την αντοχή και θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση κωπηλασίας είναι καρδιαγγειακή και ταυτόχρονα ενεργοποιεί όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες όπως προαναφέρθηκε, πράγματα που την καθιστούν είναι ένα βήμα πάνω από πολλούς άλλους τύπους εξοπλισμού προπόνησης.

Με επαναλαμβανόμενη χρήση, θα αποκτήσεις αυξημένη αντοχή και θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου. Περισσότερη ενέργεια σημαίνει περισσότερη κίνηση για να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς!

5) Έντονη άσκηση  χωρίς τραυματισμό

Αυτό είναι είναι πολύ σημαντικό. Με μια μηχανή κωπηλασίας μπορείς να ασκηθείς με τη μέγιστη ένταση που αντέχεις, αλλά με το μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού για το σώμα σου σε σχέση με άλλα μηχανήματα εκγύμνασης υψηλής έντασης. Υπάρχουν άτομα που έχουν τραυματίσει τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, τρέχοντας πολύ μακριά, πολύ γρήγορα.

Ειδικά εάν είσαι δρομέας αυτό είναι καλά νέα, καθώς μπορείς να αυξήσεις την καρδιαγγειακή άσκησή σου χωρίς να προσθέσεις επιπλέον αντίκτυπο στην εβδομάδα σου. Και ο κίνδυνος να τραυματιστείς ενώ κάθεσαι είναι μάλλον χαμηλότερος (ακόμη και για τους πιο αδέξιους).

6) Άσκηση άνω κορμού του σώματος

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η κωπηλατική αποτελεί μια ολιστική επιλογή εκγύμνασης. Όμως ποιες είναι οι μυϊκές ομάδες που γυμνάζει; Όπως πλέον μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι μηχανές κωπηλασίας παρέχουν μια καταπληκτική εκγύμναση στο πάνω μέρος  του σώματος. Οι κωπηλάτες ασκούν τους ρομβοειδείς στους ώμους, τους τραπεζοειδείς στο πάνω μέρος της πλάτης και τους πλατείς ραχιαίους μυς στο κάτω μέρος της πλάτης.

Τα οφέλη από την ισχυρότερη πλάτη και τους ώμους περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη στάση του σώματος καθώς και τη μείωση του πόνου στην πλάτη. Εκτός από το πίσω μέρος του σώματός σου, οι μηχανές κωπηλασίας παρέχουν επίσης καλή προπόνηση για τους δικέφαλους μυς σου, τους θωρακικούς μύες (στήθος) καθώς και τους κοιλιακούς, που σε βοηθούν να αναπτύξεις έναν ισχυρότερο πυρήνα

Επειδή πρέπει να διατηρήσεις ένα ισχυρό κράτημα κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα αναπτύξεις επίσης ισχυρότερα χέρια και καρπούς, το οποίο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα εάν απολαμβάνεις δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση ή η γιόγκα.

7) Άσκηση κάτω κορμού του σώματος

Ίσως ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα της μηχανής κωπηλασίας είναι η προπόνηση που κάνει στο κάτω μέρος του σώματος. Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις της κωπηλασίας θεωρούν ότι η κωπηλασία αποτελεί κυρίως μια προπόνηση του κάτω κορμού.

Οι κύριοι μύες των ποδιών είναι τα τετρακέφαλα στο άνω μέρος των μηρών, ωστόσο οι γάμπες και οι γλουτοί αισθάνονται επίσης το κάψιμο. Η δόμηση ισχυρών ποδιών και γλουτών θα προσδώσει αρκετά στη βελτίωση της εμφάνισής σου και η εκγύμναση του κάτω κορμού βοηθάει το σώμα να κάψει τις θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό. Εκτός από τη βελτιωμένη μυϊκή δύναμη και την τόνωση, η άσκηση με αντίσταση σε μια κωπηλατική μηχανή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις ευελιξία και ισορροπία.

30 λεπτά κωπηλατική άσκηση για κάψιμο λίπους

 

 

8) Άσκηση κοιλιακών και μηρών

Αναφέρθηκε ότι δύο από τις πλέον σημαντικές μυϊκές ομάδες που γυμνάζει η κωπηλατική είναι οι κοιλιακοί και οι γλουτοί αλλά πώς; Με τη συγκεκριμένη άσκηση ο πυρήνας σου σφίγγει και χαλαρώνει καθώς κινείσαι κατά μήκος του μηχανήματος, πράγμα που σημαίνει ότι εκτελείς μόνιμα ένα μίνι sit-up.

9) Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η άσκηση αυτή είναι ιδανική κυρίως για όσους από εμάς είμαστε μόνιμα καθισμένοι σε ένα γραφείο, που ως γνωστών, βλάπτει ιδιαίτερα τη συνολική στάση του σώματος. Ακόμη περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες οι οποίες είναι συχνά πιο αδύναμες στον άνω κορμό του σώματός τους, γεγονός που τις καθιστά και τη στάση του σώματός τους  χειρότερη ως αποτέλεσμα. Η κωπηλασία, αν γίνει σωστά, απαιτεί να είσαι όρθιος όσο τραβάς που βελτιώνει τη στάση του σώματος.

10) Χρειάζεσαι μόνο 15 λεπτά

Λίγος χρόνος; Οι ζωές μας σήμερα είναι πολύ πιεσμένες καθημερινά πράγμα που καθιστά τη γυμναστική πολυτέλεια, με ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας. Όμως με την κωπηλατική άσκηση ένα τέταρτο της ώρας είναι το μόνο που χρειάζεσαι. Βεβαιώσου ότι εργάζεσαι σταθερά στο περίπου 80% της μέγιστης έντασης που μπορείς κατά τη διάρκεια αυτών των 15 λεπτών για να υπάρξει και καύση λίπους, σήμφωνα με το emuscle.gr.

Μπορεί όμως να ψάχνεις να κάψεις θερμίδες, τότε δοκίμασε μια άσκηση σε σχήμα Tabata όπου συνδυάζεις 20 δευτερόλεπτα με 100% ένταση με 10 δευτερόλεπτα ανάπαυσης και αυτό για σύνολο 15 λεπτών. Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες. Το σώμα και η φυσική κατάσταση που περίμενες σε μια άσκηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ