Κώστας Γιαννακίδης: Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον δικηγόρο - με τη τσιμπίδα του νόμου, ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια

Η σύλληψη του αντιεμβολιαστή για διασπορά ψευδών ειδήσεων και διέγερση σε ανυπακοή, έχει τεράστιο ενδιαφέρον 

Πριν από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου, το οποίο θα προστατεύει τους Ευρωπαίους από τα fake news. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ γιατί γρήγορα κατάλαβαν την ανοησία τους.

Ποιος θα είχε την αρμοδιότητα να χωρίζει την αλήθεια από το ψεύδος; Και αν αυτό που σήμερα θεωρείται αληθές, αύριο κατατάσσεται στα ψεύδη; Και το αντίστροφο: αυτό που σήμερα απαξιώνεται ως ψεύδος, αύριο περνάει στη σφαίρα της αλήθειας.

Γενικά καλό είναι οι θεσμοί να μην μπλέκουν με αυτά γιατί κινούνται στις παρυφές της λογοκρισίας. Η κοινωνία των πολιτών διαθέτει μηχανισμούς και εργαλεία για την άσκηση ελέγχου. Και, εντέλει, τα fake news είναι ένα από τα πολλά ρίσκα που παίρνει η Δημοκρατία. Αλλωστε αναλαμβάνει και μεγαλύτερα όταν αναγνωρίζει την κοινή βλακεία ως δικαίωμα του καθενός.

Η σύλληψη του αντιεμβολιαστή δικηγόρου Ιωαννίδη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και διέγερση σε ανυπακοή, έχει τεράστιο ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος συνελήφθη με βάση τα νέα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Και τώρα αναμένεται η εισαγγελική αξιολόγηση. Θα ασκηθεί δίωξη ή θα μπει η υπόθεση στο αρχείο; Αν πάει στο ακροατήριο, η εκδίκαση θα είναι συναρπαστική. Διότι εκεί ο Ιωαννίδης θα καταθέσει έρευνες που ο ίδιος αποδέχεται ως αξιόπιστες, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια έχουν σοβαρές παρενέργειες, γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης στο in.gr.

Τι θα κάνει η έδρα; Θα συγκρίνει κλινικές έρευνες; Θα τοποθετηθεί, δια της απόφασης, επί επιστημονικών θεμάτων; Με το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή θα ξεκαρδιστεί το ακροατήριο. Καλύτερα να τον πήγαιναν με τον νόμο περί τεντιμποϊσμού. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν τα δεδομένα. Ο άνθρωπος αναπαράγει θέσεις που ανεβάζουν κόσμο και κοσμάκη στις βάρκες του Αχέροντα.

Κάποιος, κάπως, πρέπει να τον σταματήσει. Ομως όταν επιλαμβάνεται η τσιμπίδα του νόμου, ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια. Και, εκτός των άλλων, η Πολιτεία δεν μπορεί να υποκαθιστά την ορθή κρίση των πολιτών. Οφείλει να τους ενημερώνει. Και να αναγνωρίζει στην ατομική ευθύνη το πεδίο που της ανήκει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ