Bistecca alla Fiorentina: Ποια είναι η ιστορία της θρυλικής μπριζόλας από τη Φλωρεντία; Μια μοναδική συνταγή που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης

Η Φλωρεντία είναι διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα κρέατος

Η κουζίνα της Τοσκάνης έχει πολλά νόστιμα πιάτα. Όμως αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα από αυτά, ίσως πρέπει να επιλέξετε το Bistecca alla Fiorentina! Αλλά ποια είναι η ιστορία του; Στις 10 Αυγούστου (νύχτα των πεφταστεριών) κάποια στιγμή τον περασμένο αιώνα, όπως και κάθε χρόνο τοποθετούσαν μεγάλα μαγκάλια γύρω από την εκκλησία του San Lorenzo. Τεράστια κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεύονται αργά πάνω από τα μαγκάλια. Οι Φλωρεντίνοι κάθονται σε παγκάκια γύρω από τη φωτιά, τρώνε άφθονα μεγάλες μερίδες κρέατος, ενώ οι κρεοπώλες συνεχίζουν να τεμαχίζουν περισσότερα κρέατα για ψήσιμο.

Εκείνη τη μέρα εξαιτίας του καινούργιου τραπεζικού συστήματος, έρχονται στη Φλωρεντία άρχοντες και πλούσιοι από όλη την Ευρώπη. Μια ομάδα λοιπόν Βρετανών αριστοκρατών, που προσελκύονται από το γλέντι που δημιουργήθηκε ανάμεσα στις φωτιές του Σαν Λορέντσο, κάθεται δίπλα στον πληθυσμό και αρχίσει να τρώει τις φέτες κρέατος. Την ίδια στιγμή που το δοκιμάζουν αρχίζουν να φωνάζουν “Beefsteak! Beefsteak!” και εξακολουθούν να ζητούν περισσότερο κρέας. Από αυτή την πεινασμένη κραυγή τψν βρετανών δημιουργήθηκε ο ιταλικός όρος Bistecca.

Η μπριζόλα της Φλωρεντίας είναι ένα κομμάτι κρέατος που παρασκευάζεται από το μέρος του οσφυϊκού κοντά στο πόδι του βοοειδούς, το οποίο είναι νεαρό θηλυκό μοσχάρι που δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, ηλικίας 15/16 μηνών.

Η κοπή της μπριζόλας της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη είναι μια αρχαία τέχνη, το ελάχιστο πάχος κοπής είναι 1,5 ίντσα, αλλά η τέλεια κοπή δεν είναι μικρότερη από 2. Ως εκ τούτου, α πρέπει να αγοράσετε από τον κρεοπώλη ξηρό κρέας που κρέμεται και αν πρέπει να το φτιάξετε στο σπίτι, τυλίξτε κάθε μπριζόλα με ένα μόνο πανί. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4 μέρες μέχρι να ωριμάσει. Ζεσταίνουμε πολύ καλά την επιφάνεια που επιλέξαμε για το μαγείρεμα της μπριζόλας και τοποθετούμε τη μπριζόλα όρθια στο κόκαλο για να ζεσταθεί το εσωτερικό και να μαλακώσει η λιπαρή ίνα για 15 λεπτά. Έπειτα, θερμαίνετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία περίπου 5 λεπτά κάθε πλευρά χωρίς να μετακινήσετε το κρέας.

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα λεπτό: η επιφάνεια του κρέατος πρέπει να ψηθεί πολύ καλά χωρίς να καεί, βρίσκοντας τη σωστή θερμοκρασία με θερμόμετρο μαγειρέματος. Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, όπως για παράδειγμα στο φούρνο που είχε προηγουμένως ζεσταθεί και μετά σβήσει για περίπου 10 με 15 λεπτά.Με αυτόν τον τρόπο, οι φυτικές ίνες του κρέατος θα χαλαρώσουν αναδιανέμοντας τους χυμούς και διατηρώντας τις γεύσεις στη μπριζόλα. Σερβίρετε και αλατίστε τη Bistecca alla Fiorentina και προετοιμαστείτε για ένα θεσπέσιο γεύμα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ