ΕΡΤ προς υποψήφιους προέδρους του ΚΙΝΑΛ: Όλοι για debate ή κανείς – Mega & Action24 αντιπροτείνουν

Οι αντιρρήσεις Παπανδρέου που τινάζουν στον αέρα την τηλεμαχία

Εμπλοκή στο ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει το αναμενόμενο debate, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΡΤ φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στη Χαριλάου Τρικούπη πως θα δεχθεί να διεξαχθεί στα στούντιο της η τηλεοπτική μονομαχία, υπό τον όρο όμως ότι σε αυτή θα παρευρεθούν όλοι οι μνηστήρες για την αρχηγία του κόμματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενστάσεις ως προς τους όρους από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου που εάν τυχόν επιμείνει σε αυτές, τότε δεν πρόκειται να γίνει το debate που προγραμματίζεται να μεταδοθεί και από τα υπόλοιπα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μιας και θα υπάρξουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα δούμε μονάχα τους υπόλοιπους πέντε (Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Νίκο Ανδρουλάκη) να μονομαχούν τηλεοπτικά σε κάποιο άλλο κανάλι. Αυτή τη στιγμή έχουν λάβει πρόσκληση από δύο ιδιωτικά κανάλια, το Mega και το Action 24. Και οι πέντε δεν έχουν αντίρρηση να μετάσχουν σε debate και στους δύο αυτούς σταθμούς.

Η βασική πρόταση εδράζεται σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των πρώτων εκλογών του ΚΙΝΑΛ το 2017 και προβλέπει δύο τηλεμαχίες στην ΕΡΤ, μία στις 22 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 και μία στις 29 του μηνός στην ΕΡΤ3 με εκπροσώπους από περιφερειακά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν θεματικές για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική, αλλά και για τα εσωκομματικά, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήσεις που θα απευθύνει ο ένας υποψήφιος στον άλλον.

Σημειώνεται ότι αίτημα να φιλοξενήσουν debate έχουν καταθέσει και ιδιωτικά κανάλια, δύο επίσημα (Mega, Action 24) και ανεπισήμως ο ΣΚΑΙ. Ωστόσο, η πλευρά Παπανδρέου εμφανίζεται κάθετα αρνητική στη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού σε αυτά τα debate.

Δεδομένης της άρνησης από την πλευρά Παπανδρέου, το ζήτημα περιπλέκεται, καθώς μπορεί η ΕΡΤ αρχικά με επιστολή της προς τους υποψήφιους προέδρους να είχε ζητήσει τηλεμαχία με "όλους ανεξαιρέτως", ωστόσο πηγές της Δημόσιας Τηλεόρασης διευκρινίζουν ότι θα κινηθούν θεσμικά και θα εφαρμόσουν μόνο ό,τι αποφασίσει επισήμως η επιτροπή καταστατικού του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι για επιστολή των πέντε απευθείας στην ΕΡΤ, χωρίς να περάσει από την ΕΔΕΚΑΠ, δεν μπορεί να γίνει θεσμικά αποδεκτό. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των 5 στην επιτροπή θα πρέπει να περάσουν τη θέση τους κατά πλειοψηφία, με τους συσχετισμούς να είναι οριακοί.

Μέσα στην ημέρα πάντως είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει το θέμα. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή τη διεξαγωγή των debate χωρίς την παρουσία Παπανδρέου, είτε στην ΕΡΤ είτε -σίγουρα- στα ιδιωτικά κανάλια.

Τα αιτήματα της πλευράς Παπανδρέου 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει προτείνει τη διεξαγωγή τριών debate με τις εξής θεματικές συζητήσεις:

1. Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη

2. Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα

3. Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Όπως ανέφεραν στη σχετική πρόταση, "προτείνουμε η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ - εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ