Ποιος είπε ότι η εμμηνόπαυση εμποδίζει το καλό σεξ; Δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή μετά τα 50

Το να μιλάτε για το σεξ και την απόλαυση θα πρέπει να είναι το ίδιο με το να μιλάτε για οποιοδήποτε πρόκληση στη σχέση σας

Για πολλές γυναίκες άνω των 50 ετών, το σεξ μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μία πρόκληση, καθώς η ξηρότητα και η στένωση του κόλπου ή καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και το επιπλέον βάρος μπορεί να δυσκολεύουν την ερωτική σας ζωή και διάθεση.

Ιδού τί μπορείτε να κάνετε:

 

• Λίπανση και ενυδάτωση

Ο κόλπος μπορεί να γίνει στενότερος εάν δεν είστε σεξουαλικά ενεργή, οπότε ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη λειτουργία του (αποφεύγοντας την κολπική ατροφία) είναι να συνεχίσετε τη σεξουαλική επαφή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα. Για να αποφύγετε την ευαισθησία σε οποιοδήποτε προϊόν, φροντίστε να χρησιμοποιείτε λιπαντικά και ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό και χωρίς άρωμα.

• Πάρτε χρόνο και χαλαρώστε

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο της κολπικής ξηρότητας, δώστε άφθονο χρόνο για διέγερση – απολαύστε με άλλα λόγια τα προκαταρκτικά και πειραματιστείτε με διαφορετικές στάσεις. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν από το σεξ για να χαλαρώσετε τους μύες σας και να προετοιμαστείτε για την ερωτική συνάντηση.

• Εξετάστε την υγεία σας

Συχνά μπορεί να είναι μία κατάσταση υγείας που μειώνει τη λίμπιντό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επανεξέταση των φαρμάκων σας και η αναπροσαρμογή των δοσολογιών σας ή η αλλαγή των σκευασμάτων μπορεί να σας βοηθήσει. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε τροποιήση στην φαρμακευτική σας αγωγή θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία και με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φάρμακα όπως χαμηλή δόση κολπικού οιστρογόνου, εάν τα λιπαντικά και τα ενυδατικά είναι αναποτελεσματικά. Εάν τα οιστρογόνα δεν βοηθούν, υπάρχουν άλλα φάρμακα και θεραπείες που βοηθούν.

Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και αποφεύγετε το πολύ αλκοόλ. Εάν έχετε πάρει βάρος, δοκιμάστε το περπάτημα ή την γιόγκα. Δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους στη μέση ηλικία να χάσουν πολύ βάρος, αλλά αν κινείστε και αισθάνεστε καλύτερα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

• Επικοινωνήστε με τον/την σύντροφό σας

Το να μιλάτε για το σεξ και την απόλαυση θα πρέπει να είναι το ίδιο με το να μιλάτε για οποιοδήποτε πρόκληση στη σχέση σας. Περιγράψτε καθαρά και αυθεντικά πώς «αισθάνεστε» για την κατάσταση και τι σας προβληματίζει, αντί να κατηγορείτε τον/την συντρόφου σας γι' αυτήν. Είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο και ένα ουδέτερο μέρος για να μιλήστε με κοινό στόχο σας να κάνετε το σεξ ευχάριστο και για τους δυο σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ