Υπάρχει τρόπος να παίρνουμε σωστές αποφάσεις; - συμβουλές για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Μην πισωγυρίζετε και μην μετανιώνετε!

 

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες αποφάσεις παίρνουμε κάθε μέρα; Από το τι θα φορέσουμε το πρωί, τι θα μαγειρέψουμε, ποιο δρόμο θα πάρουμε, μέχρι πιο σημαντικές όπως αν θα αλλάξουμε δουλειά, αν θα χωρίσουμε, αν θα αγοράσουμε αυτοκίνητο ή θα πάρουμε δάνειο.

Και σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ένα μαγικό τρόπο να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις που θα οδηγούσαν στα σωστά αποτέλεσματα και για τις οποίες δε θα μετανιώναμε.

Δυστυχώς όμως δεν μας εκπαιδεύει κανείς για το πώς να αποφασίζουμε. Και τα όποια μαθήματα μάλλον έρχονται με τον άσχημο τρόπο, όταν αποτυγχάνουμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και τρώμε τα μούτρα μας.

Αν κάποιος μπορούσε να συνοψίσει 2-3 συμβουλές για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αυτές θα ήταν:

  • Απλοποιήστε όσο γίνεται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενσωματώστε αυτοματισμούς όπου μπορείτε (πάγιες εντολές σε πληρωμές, έτοιμες λίστες παραγγελιών, προετοιμασία γευμάτων την Κυριακή ή μια μέρα που μπορείτε). Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε κάθε μέρα.
  • Καλύτερα να σκέφτεστε και να παίρνετε τις σημαντικές αποφάσεις στην αρχή της ημέρας που είστε πιο ξεκούραστοι, πιο συγκεντρωμένοι. Αν στο τέλος της ημέρας όπου έχει συγκεντρωθεί όλη η κούραση της ημέρας, το στρες χτυπάει κόκκινο, ίσως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να σκεφτείτε και να αποφασίσετε κάτι σημαντικό. Φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και με καθαρό μυαλό, χωρίς περισπασμούς.
  • Ρωτήστε ή συμβουλευτείτε ένα φίλο, έναν συνεργάτη, κάποιο ειδικό ή/και έμπιστο για τις μεγάλες αποφάσεις για τις οποίες δεν είστε σίγουροι.
  • Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε πώς θα είστε εσείς, η κάτασταση, τα πράγματα σε 5 μήνες ή 5 χρόνια αν πάρετε την Α ή τη Β απόφαση.
  • Μάθετε καλά τον εαυτό σας, τις αξίες σας, τις προτεραιότητές σας. Τι είναι σημαντικό για εσάς, η υγεία σας, η οικογένειά σας, η δουλειά σας, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τι θα θυσιάζατε και μέχρι πού θα φτάνατε για να πετύχετε το στόχο σας; Αν γνωρίζετε τα παραπάνω, θα είναι πιο εύκολο να πάρετε αποφάσεις χωρίς πολύ μεγάλο ρίσκο.
  • Μην υπεραναλύετε τα πάντα. Αν η ανάλυση όλων των παραμέτρων και της κάθε μικρής λεπτομέρειας, σας κάνει να μην παίρνετε καν μια απόφαση, χαλαρώστε. Κάντε κάποια πρώτα βήματα, φτάστε ως το σημείο που μπορείτε να επιστρέψετε. Δεν είναι δυνατό να έχετε όλα τα δεδομένα ή να είστε απολύτως σίγουροι για την απόφασή σας. Πάρτε βαθιά αναπνοή και Αποφασίστε!!! Αν είναι να αποτύχετε, καλύτερα να αποτύχετε νωρίς για να έχετε το χρόνο να ξαναπροσπαθήσετε, γράφει η  Ιωάννα Ελ Σοκάρυ στο tsemperlidou.gr.
  • Αναγνωρίστε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σας που σας μπερδεύουν ή σας δυσκολεύουν να πάρετε σωστές αποφάσεις. Οι προκαταλήψεις μειώνουν τη λογική και την αντικεμενικότητά μας. Αποφασίζουμε με βάση ιστορίες ή εμπειρίες του παρελθόντος και λανθασμένες αντιλήψεις.

Κυρίως όταν πάρετε τελικά την απόφαση, μην πισωγυρίζετε και μην μετανιώνετε! Υποστηρίξτε την απόφασή σας, τιμήστε την και να είστε περήφανοι!!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ