Γιατί όλοι μιλούν για το “self – care”; Ποιοι είναι οι έξι τύποι αυτοφροντίδας και σε τι εστιάζει ο καθένας;

Η αυτοφροντίδα χωρίζεται σε έξι διακριτούς τύπους

Η αυτοφροντίδα έχει να κάνει με τις δραστηριότητες και τις πρακτικές που επιλέγουμε να κάνουμε σε μόνιμη ή τακτική βάση για τη διατήρηση και την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας. Επίσης βοηθά στην πρόληψη του στρες και του άγχους και καταπολεμά με κάθε τρόπο την κατάθλιψη. Με την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση όπως για παράδειγμα μια βόλτα ή μια συνάντηση με φίλους, δίνεις στο σώμα σου λίγο χρόνο ξεκούρασης, επαναφοράς και αναζωογόνησης.

Η αυτοφροντίδα είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο σε περιόδους αβεβαιότητας όπως η πρωτόγνωρη κατάσταση με τον COVID-19 η ανάγκη για αυτοφροντίδα είναι επιτακτική. Είναι συχνά το πρώτο πράγμα που θυσιάζεται λόγω του γεγονότος ότι η σύγχρονη ζωή είναι δομημένη πάνω σε φρενήρης ρυθμούς και γίνεται αγχωτική. Φροντίζοντας όμως τη δική σας ευημερία μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τα βγάλετε πέρα και σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Υπάρχουν έξι τύποι αυτοφροντίδας που αν όλοι αυτοί μπορούν να συρρικνωθούν σε μία ή δύο δραστηριότητες τότε θα είναι ευχής έργον.

Οι έξι τρόποι αυτοφροντίδας:

1. Συναισθηματική

2. Σωματική

3. Κοινωνική

4. Πρακτική

5. Νοητική

6. Πνευματική

Η συναισθηματική αυτοφροντίδα αφορά δραστηριότητες που σας βοηθούν να συνδεθείτε, να επεξεργαστείτε και να αναλογιστείτε ένα πλήρες φάσμα συναισθημάτων. Στη συναισθηματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνονται παραδείγματα όπως επισκέψεις σε έναν θεραπευτή, δημιουργία έργων τέχνης, η διδαχή κάποιου μουσικού οργάνου. Στη σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνονται δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και να βελτιώσουν την ευεξία της σωματικής σας υγείας. Τέτοια παραδείγματα είναι μια βόλτα στα διαλείμματα της δουλειάς για μεσημεριανό γεύμα, οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, ενυδάτωση οργανισμού κτλ.

Από την άλλη μεριά, η κοινωνική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες που καλλιεργούν και εμβαθύνουν τις σχέσεις με ανθρώπους στη ζωή σας. Τέτοια παραδείγματα είναι ένα brunch με φίλους, ένα ρομαντικό ραντεβού και χρόνος για να τηλεφωνείτε τακτικά στη μαμά σας. Στην πρακτική αυτοφροντίδα περιλαμβάνονται εργασίες που είναι ικανές να εκπληρώσουν βασικές πτυχές της ζωής σας για να αποτρέψετε μελλοντικές αγχωτικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα τη δημιουργία προϋπολογισμού, την παρακολούθηση μαθημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης και την οργάνωση της ντουλάπας σας.

Στον τομέα της νοητικής αυτοφροντίδας περιλαμβάνεται οποιαδήποτε δραστηριότητα διεγείρει το μυαλό ή τη διάνοιά σας με τρανταχτά παραδείγματα όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, η λύση ενός παζλ, το σκάκι ή ακόμη και η επίσκεψη σε ένα μουσείο. Η πνευματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες που θρέφουν το πνεύμα σας και σας επιτρέπουν να σκέφτεστε πάνω από όλα τον εαυτό σας. Η πνευματική φροντίδα του εαυτού δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μόνο θρησκευτική γιατί κάλλιστα μπορεί να είναι διαλογισμός, γιόγκα, να γίνεις ένα με τη φύση, να αφιερώνεις χρόνο για αυτοστοχασμό κτλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ